Sök

Nyttig & kostanpassad chiasemla till frukost

Fika till alla: Börja dagen med en nyttig chiasemla som både är mättande, god och anpassad för att kunna ätas av de allra flesta oavsett allergi eller behov av specialkost.

Skapat av Anna Winér @anna_winer

Chiasemla FikaTillAlla

En botten på solroskärnor som har en härlig nötig och söt smak, ovanpå det en krämig chiapudding med tydlig smak av vanilj och kardemumma. Det hela toppat med fluffig grädde! Hur kan ens morgon bli bättre? Detta är verkligen en smarrig och krämig version av vår vanliga semla.

Chiasemla: FikaTillAlla

Anpassad till allergier & specialkost

För att så många som möjligt ska kunna njuta av denna chiasemlan innehåller den inga animaliska produkter, gluten, tillsatt socker eller sötningsmedel och inga nötter eller mandel.

Chiasemla: FikaTillAlla

Falsk mandelmassa
Vanligtvis brukar de flesta semmel-bakverk innehålla mandelmassa, det gör även den här versionen men en falsk sådan! Istället för mandel är massan gjord på solroskärnor vilket de flesta nöt- och mandelallergiker brukar tåla. Men, kontrollera med den du ska bjuda chiasemlan på innan för säkerhetsskull!

Tips:

  • Tänk på att chiapuddingen behöver minst en timme i kylen för att svälla!
  • Chiasemlan håller flera dagar i kylen även när du lagt ihop de olika lagren. Perfekt att trolla fram för att lyxa till en vardag!
Chiasemla: FikaTillAlla
Skriv ut

Chiasemla

Du behöver:

  • Chiapudding:
  • 1/2 dl chiafrö
  • 2 1/2 dl vegetabilisk mjölk
  • 2 tsk kardemumma
  • 1/2 banan
  • Falsk mandelmassa:
  • 1 1/2 dl solroskärnor
  • 1/2 dl vatten
  • 1 tsk kardemumma
  • 1/4 tsk vaniljpulver
  • 1 dadel
  • Grädde:
  • Kokosmjölk, tjocka lagret. Eller valfri vegetabilisk grädde.

Så gör du:

Två stycken
Chiapudding:

  1. Mixa chiafrön, mjölk, banan och kardemumma i en skål och låt svälla i kylen minst 1 timme.

 
Falsk mandelmassa:

  1. Mixa ihop alla ingredienser till mandelmassan.

 
Montering:

  1. Tryck ut mandelmassan i botten på två portionsskålar. Häll på chiapuddingen och toppa med vispad grädde.

För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här

För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här

För att följa receptets skapare Anna Winér på Instagram: klicka här

 

Choose language

The page will automaticly be translated.

Gilla Fixasjälv på Facebook