Sök

Hälsosamma hjärtan med saffran & äpple

FikaTillAlla: En twist mellan vaniljhjärtan och äppelpaj kan beskriva dessa gyllene bakverken väl! Med ett mjukt och sött saffransskal och en sötsyrliga äppelfyllningen känns de både fräscha och lyxiga.

Skapat av Anna Winér @anna_winer

Fyllda hjärtan: FikaTillAlla

Saffranshjärtan med söt äppelfyllning

Med saffran i degen får dem en underbar färg och söt smak, vilket gifter sig perfekt med den sötsyrliga äppelfyllningen. Dess färg och utseende gör dem till ett måste på våren för min del, helst till påskbjudningarna när det är fint med lite färg på kakfaten.

Fyllda hjärtan: FikaTillAlla

Variation

Om du inte tycker om äpple eller är allergisk kan du lätt byta ut fyllningen. Tillsammans med saffran hade exempelvis mosade hallon (som du låter svälla med chiafrön någon timme) varit en god och frisk fyllning.
Egentligen går hela bakverket att variera i det oändliga. Även degen till skalet kan du smaksätta med andra favoriter så som kakao eller kanske vanilj. Titta gärna på recepten jag gjort tidigare: Chokladhjärtan med mintfyllning och Kokoshjärtan med chokladfyllningen, för att få mer inspiration. Du hittar båda recepten här!

Fyllda hjärtan: FikaTillAlla

Kostanpassade
Det bästa med hjärtanen är att receptet är anpassade så att de ska kunna ätas av de allra flesta oavsett behov av specialkost. Ingredienserna tillåter att både glutenintoleranta, veganer, äggallergiker, diabetiker, laktos- och mjölkallergiker, nöt- och mandelallergiker kan ta del av hjärtanen. Dessutom är ingredienserna hälsosamma så alla kan äta dem med gott samvete.

 
Allergi och kost:

Inga animaliska produkter 

Glutenfri

Fri från nötter och mandel

Inget tillsatt socker eller sötningsmedel

Skriv ut

Saffranshjärtan med äppelfyllning

Du behöver:

  • Saffranshjärtan
  • 1 dl kokta kikärtor
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/4 paket saffran
  • 1 tsk rapsolja
  • 1 dadel
  • Äpplefyllning
  • 1/2 äpple
  • 1/4 banan
  • 1/4 tsk kanel
  • 1 krm kardemumma
  • Citrondroppar

Så gör du:

4 hjärtan

Hjärtan:

  1. Mixa alla ingredienser till saffranshjärtanen till en jämn deg.
  2. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och stansa ut 8 stycken hjärtan med en form.
  3. Hacka äpplet i bitar och koka dem mjuka. Mixa äppelbitarna med övriga ingredienserna till äppelfyllningen.
  4. Klicka ut ca 1 1/2 tsk fyllning på hälften av hjärtanen. 
  5. Lägg andra hälften av hjärtenen ovan på och tryck till kanterna försiktigt så fyllningen sluts in.
  6. Grädda hjärtenen mitt i ugnen på 200 grader ca 10-12 minuter beroende på hur tjock du gjort degen.

Tips:

  • Känns degen torr så tillsätt lite mer olja så den blir lättarbetad och går att forma till jämna fina hjärtan. 
  • För att få plats med mycket fyllning tipsar jag om att trycka ut härtanen som ska agera lock lite extra så de är större än bottnarna.
  • Spara eventuell överbliven fyllning och servera den till kakorna som en liten topping.
  • I äppelfyllningen är det bra att tillsätta några droppar citron så den inte blir brun.
  • Kakorna kan förvaras i kylen flera dagar. Tänk på att ta fram dem en stund innan de ska serveras så de blir rumstempererad och saftiga. 
Fyllda hjärtan: FikaTillAlla

För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här

För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här

För att följa receptets skapare Anna Winér på Instagram: klicka här

Choose language

The page will automaticly be translated.

Gilla Fixasjälv på Facebook