Sök

Sött och salt i en härlig hallonlakritskladdkaka

Att hallon och lakrits är ett fint kärlekspar är känt sedan länge. Men att de har inlett en relation med kladdkakan är något nytt. Säg välkommen till en sötsalt hallonlakritskladdkaka som redan har kvalat in som en ny efterrättsfavorit hemma hos oss.

Se videon nedan

VÄLKOMMEN TILL FIXA SJÄLV!
Då och då kör jag en liten välkomsttrudelutt innan jag kommer till själva anledningen till att du har besökt Fixa Själv. Är det första gången du är här är du hjärtligt välkommen. Förutom den här hallonlakritskladdkakan hittar du mängder med nytänkande kladdkakor här. Vi kör också en del roliga och enkla pyssel. Tanken är att du ska hitta saker du älskar och sen kunna Fixa den Själv.

Gilla gärna Fixasjalv på FACEBOOK och INSTAGRAM för att ha koll på nya bak och pyssel.

Är du lika galen i hallon och lakrits som vi är i vår familj, så har du kommit rätt. Den här kladdkakan är en gåva från hallon-lakritshimlen. Ett måste att testa om du gillar smakkombinationen eller får besök av någon som gör det.

Nu ska jag berätta hur den föddes. Jag fick ett mail från Jennica, en tjej som sett flera av mina andra mer eller mindre galna kladdkakor. Hon undrade om jag kunde ta fram ett recept på en hallon-lakritskladdkaka som hon skulle baka till sin kille som fyller år. Mer behövs inte för att min tokiga bakhjärna ska gå igång. 

 

Så jag började experimentera. Jag hade två önskemål när jag började baka:
1. Den skulle ha en tydlig brytning mellan lite sötsyrliga hallon och het sälta.
2. Den skulle vara kladdig i konsistensen.

Lakritssmeten med Turkisk peppar blev jag nöjd med på första försöket. Värre var det med hallonsmeten. Första gången provade jag att bara ha färska hallon. Smaken blev väldigt fräsch och god, men kakan blev för lös och inte alls sådär kladdig som jag ville ha den. Jag provade därför att dra ner på hallonen och istället tillsätta hallongodis som smakförstärkning i den röda smeten. Och BOOM- där satt den!

Båda smeterna innehåller karamellfärg. Den smakar lika gott utan, men effekten blir större med karamellfärg. Häll i några droppar i taget tills du är nöjd med färgen.

SÖT SOM SOCKER?
Är den inte lite väl söt kanske du undrar? Den blir söt, det är inget att sticka under stolen med. Men med tanke på att det är godis i smeten har jag dragit ner på sockermängden i receptet jämfört med en vanlig kladdkaka. Jag skulle säga att det inte är någon kaka man äter mängder av, utan det räcker med en bit. Personligen tycker jag att grädde till är ett måste. Den krämiga, fluffiga grädden bryter av fint mot sötman och sältan i kakan.

Om jag ska försöka beskriva smak och konsistens skulle jag säga att den smakar lite som hallon-lakritsfudge. Särskilt om man får till den där härligt kladdiga konsistensen. 

Skriv ut

Fixa Självs hallon- och lakritskladdkaka

Du behöver:

  • 150 gram smör
  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 15 hårda lakritskarameller (jag hade Turkisk peppar)
  • Ev. svart karamellfärg
  • 15 hårda hallonkarameller
  • 1 dl hallon (färska eller frysta som du har tinat)
  • Ev. röd karamellfärg

Så gör du:

  1. Sätt ugnen på 180°.
  2. Smält smöret och låt det svalna något (annars kan äggulan stelna)
  3. Rör ner socker och ägg, blanda väl 
  4. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat och dela upp smeten i två separata skålar
  5. Krossa hallon- och lakritskaramellerna. Jag lade karamellerna i varsin plastpåse och bankade med en hammare. Ett tips är att lägga en papperservett mellan godiset och påsen. Godiskrosset blir vasst och riskerar att göra sönder påsarna annars. 
  6. Hälll upp krosset i separata skålar.
  7. Lakrits. Blanda halva smeten med lakritskrosset. Tillsätt eventuellt svart karamellfärg för att få smeten ordentligt svart (det gjorde jag). Droppa i tills du är nöjd med färgen.
  8. Hallon. Blanda resterande smet med hallonkrosset och hallonen. Tillsätt eventuellt röd karamellfärg för att få smeten ordentligt röd (det gjorde jag). Droppa i tills du är nöjd med färgen.
  9. Häll hallonsmeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  10. Ringa på lakritssmeten och gör fina vågmönster med en grillpinne eller likande
  11. Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter. (kommentar: i filmen skrev jag 13-15 minuter, men flera har hört av sig och tycker att den blir för lös. Kanske har jag en superspower-ugn). Det viktiga är att du håller koll. Vill du ha den kladdig bör den vobbla lite i mitten när du tar ut den. 
  12. Låt kakan kallna
  13. Servera med osötad vispgrädde och hallon-lakritsgodisar alternativt färska hallon

ANDRA HALLON-LAKRITSRECEPT
Kan du inte få nog av hallon-lakrits? Då kan något av nedanstående recept kanske locka?

Fixa din egen jätteklubba

Hallon och lakritspannacotta- bara 2 ingredienser

Turkisk pepparglass- bara 2 ingredienser

--------------------------------------

Har du vänner som älskar kombinationen hallon/lakrits? Tipsa dem gärna om den här ljuvliga kladdkakan. Använd facebookknappen nedanför inlägget för att dela.

För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här

För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här

Choose language

The page will automaticly be translated.

Gilla Fixasjälv på Facebook