Sök

Nyttig och matig kanelbulletårta -perfekt till frukost

Vem vill inte äta en smarrig kanelbulle till frulle? Receptet på denna kanelbulletårtan är enkelt, nyttigt och gott. Ingen kommer kunna ana vilka ingredienser den är bakad på!

Skapat av Anna Winér @anna_winer

kanelbulle tårta
Foto: Anna Winér

Kanelbulletårtan består av tre olika lager: saftig kanel och kardemumma deg, söt och len vaniljfyllning och ett krämigt kaneltäcke. Tre lager som gifter sig så himla gott ihop! Degen i tårtan blir mer kompakt än degen i en vanlig kanelbulle vilket även gör den matigare.

Kanelbulletårtan som passar alla:

  • Sockerfri och utan sötningsmedel
  • Vegetarisk
  • Glutenfri
  • Laktos och mjölkfri
kanelbulle tårta
Foto: Anna Winér

Foto: Anna Winér

Nyttiga bakverk
De flesta bakverken kan man göra riktigt nyttiga med enkla medel. Så nyttiga att de platsar på frukostbotet då och då! Både smör, socker, animaliska produkter med mera går nämligen att byta ut mot mer hälsosamma alternativ. I detta receptet har jag till exempel använt avokado istället för smör, äppelmos och dadlar istället för socker och havregryn istället för vetemjöl.

kanelbulle tårta
Foto: Anna Winér
Skriv ut

Kanalebulletårta

Du behöver:

  • Kanelbullesmet
  • 1 dl glutenfri havregryn
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 krm kanel
  • 2 kem kardemumma
  • 100 g mogen banan
  • 1 dl växtbaserad kvarg
  • Glutenfritt havremjöl till formen
  • Fyllning
  • 50 g växtbaserad kvarg
  • 2 msk mosade äpple
  • 1 dadel
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 litet ägg
  • 1 tsk glutenfritt havremjöl
  • Kaneltäcke
  • 1/2 avokado
  • 1 dadel
  • 1 msk kanel

Så gör du:

4 portioner

Förberedelser:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och smöra och bröa en springform på 10 cm i diameter. 


Kanelbullssmet:

  1. Mixa alla ingredienser till kanelbullssmeten i en matberedare.
  2. Häll hälften av smeten i formen.
  3. Fyllning:
  4. Vispa ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål.
  5. Häll all fyllning i formen ovanpå kanelbullssmeten. 

 
Kaneltäcke:

  1. Mixa alla ingredienser till kaneltäcket och tryck ut degen i formen.
  2. Avsluta med att hälla på resterande kanelbullssmet. 
  3. Grädda mitt i ugnen ca 50 minuter.
  4. Låt kakan svalna något.
  5. Servera med bananglass, vaniljkvarg eller annan krämig sås på toppen.

Tips:
Önskar du ett sötare resultat på kanelbulletårtan, men som fortfarande är riktigt nyttigt, kan du öka antalet dadlar i receptet. Svårare än så är det inte!

På bilderna har jag toppat tårtan med en vit vaniljkräm gjord på ett ägg som jag vispat fluffigt med en mosad banan och 1/2 tsk vaniljpulver.

För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här

För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här

För att följa receptets skapare Anna Winér på Instagram: klicka här

kanelbulle tårta
Foto: Anna Winér

Choose language

The page will automaticly be translated.

Gilla Fixasjälv på Facebook