Sök

Nyttig & kostanpassad munksemla

Fika till alla: Magisk mjölfri munk med smak av kardemumma toppad med mandelfri mandelmassa och fluffig vegetabilisk grädde. Semlan som är anpassad att kunna ätas av de allra flesta helt enkelt!

Skapat av Anna Winér @anna_winer

Munksemla: FikaTillAlla

Passar även de som har mandel & nötallergi

Dessa semlorna innehåller inga nötter eller mandlar. Istället har jag använt solroskärnor, vilket nöt- och mandelallergiker brukar tåla. Solroskärnorna ger en underbart nötig smak som efterliknar mandel om man tillsätter lite sötning iform av dadlar eller banan.

 

Allergi och kost:

Inga animaliska produkter 

Glutenfri

Nöt och -mandelfri

Inget tillsatt socker eller sötningsmedel

Munksemla: FikaTillAlla

Falsk mandelmassa

Ingredienserna till den falska mandelmassan är väldigt annorlunda jämfört med vad de flesta av oss är vana vid i bakverk. Men, det blir riktigt bra! Jag är väldigt förvånad hur bra kall potatis gör sig som mandelmassa: det blir riktigt krämigt och gott. Hemligheten ligger i att smaksätta den med äkta vaniljpulver och kardemumma. Då harmonierar smaken med konsistensen och mina tankar går direkt till mandelmassa. 

Massan behöver även sötas något så jag använde dadlar. Men det går lika bra med annan valfri sötning.

Munksemla: FikaTillAlla

Bra för mage och tarm

Kall kokt potatis är bra för mage och tarm. Den är något våra goda tarmbakterier verkligen gillar och gynnas av. Även de andra ingredienserna i munksemlan är hälsosamma och bra för tarm, mage och immunförsvar. Så en liten hälsoboost i form av ett bakverk är ju inte fel.

Tips:

  • Munkarna går fint att frysa in eller förvara kylen i flera dagar. De är fortfarande lika krämiga och goda efter att man låtit dem blir rumstempererad.
  • Frösmöret i receptet gör du enkelt själv genom att rosta solroskärnor mitt i ugnen ca 7 min på 200 grader. Mixa sedan kärnorna tills de bildat en slät massa.

 

Munksemla: FikaTillAlla
Skriv ut

Munksemla

Du behöver:

  • Munk:
  • 1/2 dl neutral kokosolja
  • 1 stor banan
  • 1 dl smör av solroskärnor
  • 4 msk glutenfri havregryn
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk kardemumma
  • Falsk mandelmassa:
  • 2 kokta kalla potatisar
  • 2 krm vaniljpulver
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 dadel
  • Grädde:
  • Kokosmjölk, tjocka lagret. Eller valfri vegetabilisk grädde.

Så gör du:

16 stycken

Munk:

  1. Mixa alla ingredienser till munkarna i en matberedare.
  2. Spritsa ut smeten på bakplåtspapper till lagom munkar.
  3. Grädda mitt i ugnen på 180 grader i ca 10-15 min.

 
Mandelmassa:

  1. Mixa alla ingredienserna till mandelmassan till en slät massa.

 

Montering:

  1. Bred mandelmassa på munkarna och toppa med vispad grädde!

Mer information om Fika till alla och våra allergi och kostanpassade recept hittar du här!

 

För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här

För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här

För att följa receptets skapare Anna Winér på Instagram: klicka här

Choose language

The page will automaticly be translated.

Gilla Fixasjälv på Facebook