Skapat av Anna Winér @anna_winer
En botten på solroskärnor som har en härlig nötig och söt smak, ovanpå det en krämig chiapudding med tydlig smak av vanilj och kardemumma. Det hela toppat med fluffig grädde! Hur kan ens morgon bli bättre? Detta är verkligen en smarrig och krämig version av vår vanliga semla.
Anpassad till allergier & specialkost
För att så många som möjligt ska kunna njuta av denna chiasemlan innehåller den inga animaliska produkter, gluten, tillsatt socker eller sötningsmedel och inga nötter eller mandel.
Falsk mandelmassa
Vanligtvis brukar de flesta semmel-bakverk innehålla mandelmassa, det gör även den här versionen men en falsk sådan! Istället för mandel är massan gjord på solroskärnor vilket de flesta nöt- och mandelallergiker brukar tåla. Men, kontrollera med den du ska bjuda chiasemlan på innan för säkerhetsskull!
Tips:
- Tänk på att chiapuddingen behöver minst en timme i kylen för att svälla!
- Chiasemlan håller flera dagar i kylen även när du lagt ihop de olika lagren. Perfekt att trolla fram för att lyxa till en vardag!

Chiasemla
Du behöver:
- Chiapudding:
- 1/2 dl chiafrö
- 2 1/2 dl vegetabilisk mjölk
- 2 tsk kardemumma
- 1/2 banan
- Falsk mandelmassa:
- 1 1/2 dl solroskärnor
- 1/2 dl vatten
- 1 tsk kardemumma
- 1/4 tsk vaniljpulver
- 1 dadel
- Grädde:
- Kokosmjölk, tjocka lagret. Eller valfri vegetabilisk grädde.
Så gör du:
Två stycken
Chiapudding:
- Mixa chiafrön, mjölk, banan och kardemumma i en skål och låt svälla i kylen minst 1 timme.
Falsk mandelmassa:
- Mixa ihop alla ingredienser till mandelmassan.
Montering:
- Tryck ut mandelmassan i botten på två portionsskålar. Häll på chiapuddingen och toppa med vispad grädde.
För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här
För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här
För att följa receptets skapare Anna Winér på Instagram: klicka här