Nyttig chokladkaka på spett
Det är inte bara i Skåne som man har en spettkaka att triumfera med. Nu har vi också gjort en alldeles egen ”spettkaka”, nämligen spettchokladkaka i form av bollar.

Skapat av Anna Winér @anna_winer

När grillen har gjort det tunga jobbet med maten då kommer kladdkakebollarna på spett fram! Trä bollarna med bananskivor, hallon, blåbär och andra söta tillbehör på spett och värm dem försiktigt på den sista värmen från grillen. När bollarna blir varma blir de härligt kletiga. Ungefär som kladdkaka. Bästa avslutet på en skön sommarkväll.

Allergi och dieter
Jag brukar baka bollarna med jordnötssmör eftersom jag tycker att det ger en smak av Snickers. Men nötsmöret i receptet kan enkelt bytas ut mot samma mängd kokosolja vid allergi. Utan nötsmör blir bollarna mer som vanlig kladdkaka i smaken, chokladiga och härliga.
Receptet är även veganskt, vegetariskt, glutenfritt, sockerfritt, laktos och mjölkfritt.

Chokladkaka på spett
Du behöver:
- Chokladkaka på spett:
- 250 g svarta bönor
- 7 st färska dadlar
- 3 msk kokosolja
- 4,5 msk jordnötssmör
- 1/2 dl kakao
- Tillbehör:
- Hallon
- Bananskivor
- Blåbär
Så gör du:
- Skölj bönorna och kärna ur dadlarna.
- Mixa bönor, dadlar, kokosolja, nötsmör och kakao till en slät deg.
- Forma bollar av degen och lägg i kylen för att stelna.
- Trä bollarna på spett med hallon, bananskivor och blåbär.
- Värm dem försiktigt vid grillen och njut!

För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här
För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här
För att följa receptets skapare Anna Winér på Instagram: klicka här