Vegansk och enkel fromage med choklad och rom
Fika till alla: Med 4 ingredienser och smaksättning gör du enkelt den här supersnygga desserten med smak av choklad och rom! Helt vegansk, glutenfri och utan tillsatt socker blir den perfekt till fest: kanske fars dag, nyår eller bröllop?

Skapat av Anna Winér @anna_winer

Den här fromagen är himla enkel och snabb att göra, men den blir verkligen festlig! Dessutom behöver du ingen gelatin eller agar agar utan fromagen bli så härligt krämig utan att bli geléaktig.

Choklad och romfromage i glas
Smakerna i fromagen går att variera efter tycke och smak. Gillar ni inte rom kan ni ersätta med vanilj eller annan smaksättning. Citron funkar även fint!
För den som gillar riktigt söta desserter rekommenderar jag att tillsätta lite sötning i fromagen, två mosade dadlar eller liknande gör den snabbt sötare.


Fromage med choklad och rom
Du behöver:
- Fromage med choklad och rom:
- 4 dl vatten
- 1,5 dl glutenfri havregryn
- 4 tsk olja
- 8 msk neutral kokosolja
- Smaksättning:
- 2 msk kakao
- Svart matfärg
- Romarom
- Fluga av choklad:
- Smält choklad
Så gör du:
4 stycken små
Fluga av choklad:
1. Spritsa smält choklad till knappar och flugor på bakplåtspapper. Låt stelna i kyl.
Fromage:
2. Mixa vatten, havre och olja på hög hastighet i ca 3 minuter.
3. Sila vätskan genom en sil.
4. Sjud vätskan i en kastrull på låg värme ca 15 minuter. Tillsätt kokosoljan.
5. Mixa hälften av vätskan med romarom och andra hälften med kakao och svart färg.
6. Häll hälften av den mörka chokladfromagen i lutande små glas. Ställ i frysen ca 15 minuter.
7. Luta glasen åt motsatt håll och hälla resterande. Ställ i frysen.
8. Placera chokladflugorna och knapparna på insidan av glaset och fyll på med den vita romfromagen.
9. Låt stelna i frys eller kyl.
Tips till receptet på choklad och romfromagen:
- Fromagen blir stel redan när du värmer upp den, så var inte rädd för att trycka ut den i glasen då den inte går att ”rinna” ner. Men på så sätt går det snabbare att få de olika lagren att stelna utan att behöva vänta timmar mellan varje lager.
För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här
För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här
För att följa receptets skapare Anna Winér på Instagram: klicka här