Skapat av Anna Winér @anna_winer
Veganska och glutenfria bars med jordgubbar och rabarber utan vitt socker
Barsen, eller pajen, är riktigt enkel att baka och du använder samma deg till både bottnen och som smultopping. Mandel, jordgubbar, rabarber och kardemumma blir himla gott ihop och känns som riktig sommar i smaken. Receptet är anpassat så de flesta kan äta det oavsett allergi eller kosthållning.
Välj sötning efter smak till barsen
Barsen/pajen är sötade med dadlar men du kan enkelt byta till valfri sötning. Testa med sirap, socker eller det du föredrar. Testa dig även fram hur söta du vill ha dem, grundreceptets är inte så sött i sig. Jordgudarna tillför en del sötma i fyllningen men gillar du söta bakverk tipsar jag om att tillsätta lite i fyllningen också.

Bars med jordgubbar och rabarber
Du behöver
- Mandelsmuldeg:
- 1 dl mandelmjöl
- 1 dl glutenfritt havremjöl
- 6 dadlar, urkärnade
- 4 msk mandelsmör
- 4 krm kardemumma
- ev 1-2 msk vatten
- Fyllning:
- 200 g rabarber, i bitar
- 4 jordgubbar, i bitar
- 1 krm kardemumma
- valfri sötning
Så gör du
4 personer
Mandelsmuldeg
1. Mixa ingredienserna, tillsätt vatten tills degen precis går ihop.
Fyllning:
2. Koka råberberna mjuka ca 5 minuter. Blanda med kardemumma och jordgubbsbitar.
Montering:
3. Tryck ut hälften av degen i botten på en form, ca 20 x 20 cm. Bred på fyllningen och smula på resterande deg.
4. Grädda mitt i ugnen på 175 grader, 15-20 minuter. Servera som bars eller paj med glass eller grädde.