Följ receptets skapare Anna på instagram >>
Kak-koppar med kardemumma, mandelfyllning och grädde blev en överraskande dessert som påminner om semla i smakerna! Receptet är både glutenfritt, veganskt och utan tillsatt socker.
Kak-koppar med mandelfyllning
3 st stora
Detta behöver du
Koppar:
- 1 dl mandelmjöl
- 1 dl glutenfritt havremjöl
- 2 msk fibersirap
- 1 msk neutral kokosolja, mjuk
- ca. 0,5 msk vatten
- Ca 3 krm kardemumma, nystött
Mandelfyllning:
- 1 dl mandelmjöl
- 1 msk fibersirap
Så gör du
- Koppar:
- Mixa samman alla ingredienser till en formar deg. Ej för lös!
- Forma degen runt exempelvis smorda stadiga muffinsformar. Jag kavlade ut degen mellan två bakplåtspapper (ganska tjockt) och stansade ut cirklar som bottnar och remsor som själva kopparna. Sen formade jag degbitarna runt släta smorda muffinsformar av silikon. Rulla och forma även lite deg som ska bli ”öron” till kopparna.
- Grädda mitt i ugnen på 175 grader ca 10-15 minuter beroende på storlek och tjocklek. Tryck till degen medan den är mjuk direkt efter ugnen om den svällt.
- Låt svalna helt innan du försiktigt lossnar dem och fäster ”öronen” med smält choklad eller kristyr.
- Mandelfyllning:
- Mixa alla ingredienser slätt till mandelfyllningen och varva den samt vegansk grädde i kopparna.
Tips! Grädda gärna en kopp i taget så du ser hur degen reagerar i just din ugn. Håll ett vakande öga och ta ut den efter en stund och tryck till degen på nytt om den format sig konstigt. Och grädda sedan vidare.
