Teckna doodles och manga

Att rita är ett utmärkt sätt att stimulera barnens kreativitet och fantasi. Min son Elmer har fastnat för att teckna Manga och Doodle. Här får ni ta del av hans favoritmetod, bästa Youtube-inspiration och favoritprodukter.

Teckna manga och doodles

I en värld där teknik tar allt mer plats känns det extra härligt när barnen provar något kreativt och blir uppslukade av det. Idag vill jag berätta om ett av min tolvåring Elmers största intressen, att teckna doodles och manga.

 

anime-manga-2-jpg.jpg

För ett år sedan var det alldeles för mycket skärmanvändning hos oss. När vi valde att begränsa skärmarna frigjordes det plötsligt en massa tid, vilket gjorde att Elmer började teckna. Från början ritade han ganska sällan, men i takt med att han fick inspiration på Youtube ökade hans intresse lavinartat (se längre ner för hans bästa Youtube-inspiration).  

Sedan dess har han provat flera olika tekniker. Det som han gillar allra mest är manga och doodle (kan beskrivas som detaljrikt klotter). Det som varit gemensamt för både manga och doodle är att han ritar i tre steg och färglägger med alkoholbaserade tuschpennor. 

anime-manga-1-jpg.jpg

Att teckna i tre steg

Jag kommer inte att gå in i detalj på konkreta teckningstips och tekniker då det finns mängder av riktigt bra och pedagogiska instruktionsvideos på Youtube (se Elmers fem bäst tips nedan).

Däremot vill vi tipsa om grunderna samt Elmers favoritprodukter, så ni vet var ni ska börja:

1. Skissa med blyerts

Elmer börjar med att rita konturerna med blyertspenna. Det finns olika hårdhetsgrader på blyertspennor. Elmer tycker mest om hårdhetsgrad 2B som är en ganska ljus penna som är lätt att sudda. När han behöver sudda detaljer använder han helst det elektriska suddigummit som han tipsar om längst ner i artikeln.

2. Fyll i med tunn tuschpenna

När han är färdig med mönstret så fyller han i linjerna med en supertunn tuschpenna, även kallade fine liner. Det som är bra med de pennorna är att de finns med olika tjocka spetsar och att det unika Pigmabläcket inte tränger igenom pappret. 

3. Måla med alkoholbaserade tuschpennor

Sista steget är att färgläggga teckningen. Alkoholbaserade tuschpennor innebär att det är enkelt att snyggt göra mjuka och jämna toningar mellan färgerna. Dessutom går inte pappret sönder, även om man målar i flera lager.

anime-manga-3-jpg.jpg

Elmers bästa inspiration

På Youtube finns massa inspiration och knep för att lära sig teckna. Det finns något för alla, oavsett nivå och teckningsstil.

Här är fem klipp som både inspirerat och lärt Elmer massor:

1. Doodle. Så lär du dig doodla

2. Doodle. Så får du doodle-idéer

3. Manga. Så ritar du en manga-tjej

4. Grafitti. Så ritar du grafitti med Promarkers

5. Promarkers. Så arbetar du med Promarkers 

anime-manga-4-jpg.jpg

Välj rätt papper

Det är inte bara pennorna som är viktigt, även valet av papper är betydelsefullt. När man ritar med alkoholbaserade pennor behöver man ha tjocka papper. En annan sak som Elmer poängterar som viktigt är att tuschen inte flyter ut eller  ”blöder igenom” och därmed färgar papper under, vilket det kan göra om du använder ett vanligt papper. 

anime-manga-5-jpg.jpg

Bästa suddgummit för detaljer

Elmer vill slutligen slå ett slag för ett batteridrivna suddigummi. En väldigt smart produkt för att radera även väldigt små detaljer i en detaljrik teckning. Suddet kan också användas till att få fram ljusare toner om man målar med blyerts eller färgpennor utan att ta bort färgen helt. 

anime-manga-6-jpg.jpg

Lycka till!

Hoppas att ni fått lite inspiration för att komma igång med ritandet där hemma. För när barnen väl har fått upp intresset så öppnas många dörrar för olika typer av kreativitet i livet. 

Mer inspiration direkt i din inkorg?

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer varje vecka fyllt med tips, trix och recept efter säsong!

Ja, jag vill gärna ha nyhetsbrevet >>

Skaparglädje i samarbete med Panduro
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Djurmallar med gapande mun

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x