Skapat av Anna Winér @anna_winer
De söta jordgubbarna gifter sig med den syrliga rabarberkompotten och blir en krämig fyllning som bryts av med ett krispigt täcke av nötig smuldeg. Servera pajen varm med en klick växtbaserad vaniljkvarg och ingen kommer tacka nej till en portion till.
Foto: @anna_winer
Nyttig och naturlig
Sötningen i pajen kommer endast från bananerna. Ju mer mogna bananer du använder, desto sötare smak får pajen. Men, även ifall du inte gillar banan behöver du inte vara rädd, banansmaken kommer inte fram i pajen.
Rabarberpaj med smuldeg
Du behöver:
- Smuldeg:
- 2 msk hasselnötssmör
- 1/2 dl hackade hasselnötter
- 1/2 dl glutenfri havregryn
- 1/2 mosad banan
- 2 msk riven kokos
- 2 krm kardemumma
- Fyllning:
- 100 g rabarber
- 12 jordgubbar
- 1/2 mosad banan
- 1 msk vatten
- 1 krm kardemumma
- 1/2 tsk kanel
Så gör du:
2 portioner
Deg:
- Mixa alla ingredienser till degen i en mixer eller liknande.
Fyllning:
- Skiva rabarberna i mindre bitar och mosa bananen.
- Koka bananmoset, rabarberbitarna och vattnet i en kastrull i ca 7 minuter.
- Skriva jordgubbarna och lägg i en form. Häll på rabarberkompotten och strö över kardemumma och kanel.
- Fördela degen överst och grädda mitt i ugnen på 175o i 15 minuter eller tills degen blivit krispig.
- Servera med växtbaserad kvarg smaksatt med vaniljpulver, glass eller vaniljsås.
Tips
Passa på att frysa in jordgubbar och rabarber medan sommaren frodas så du kan laga pajen även under hösten och vintern. Jag har lagat pajen med både färska och frysta jordgubbar och rabarber: resultatet blir lika smarrigt!
För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här
För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här
För att följa receptets skapare Anna Winér på Instagram: klicka här
Sugen på fler smarriga frukostrecept som kommer förgylla morgonen? Kika in fler ljuvliga recepten här!