Krispiga rabarberstänger med smak av sommar

Visst kan frukt vara godis. De här sötsyrliga rabarstängerna av rabarberskal fixar du med bara tre ingredienser. Med härlig krisp och tydlig smak av rabarber är de ett perfekt naturligt godis.

Åh, vad jag älskar när jag hittar smarta sätt att ta tillvara på naturens tillgångar. Som här när jag förvandlar skräp (för visst är det inte bara jag som kastar rabarberskalet när jag bakar rabarberpaj?) till ljuvligt somrigt godis. De här rabarberstängerna har blivit en favorit hemma hos oss.

rabarbersta-nger-2-jpg.jpg

Konsistensen blir krispig och fin. Krispet håller sig länge i rumstemperatur. Själv har jag rabarberremmarna stående i ett glas på bordet och de senaste veckorna har barnen fått ta ett par efter middagen. Så enkelt och så gott!

rabarbersta-nger-4-jpg.jpg

Se till att skalen blir riktigt tunna. Försök att få bort så mycket rabarberkött som möjligt från dem. Jag provade först med potatisskalare, men tyckte inte att det blev bra, så jag använde en osthyvel.

rabarbersta-nger-6-jpg.jpg

Ett recept som nyttjar det underbara faktum att rabarberskal både är snygga och ätliga.

rabarbersta-nger-3-jpg.jpg

Idén till de här rabarberremmarna fick jag från Elsa Spång som tipsade om dem i Facebookgruppen ”Vad lagar du för Veganmat idag” (för övrigt en väldigt inspirerande grupp som jag rekommenderar alla- veganer eller inte- att gå med i). 

Krispiga rabarberstänger

Du behöver

  • 5 rabarberstjälkar (endast skalet)
  • 3 msk strösocker (eller valfri sötning)
  • 1/2 tsk vaniljpulver

Så gör du:

  1. Sätt ugnen på 120 grader varmluft
  2. Skala rabarbern så att skalet blir riktigt tunt (själva ”rabarberköttet” använder du till paj, sylt, saft eller något annat gott).
  3. Koka upp rabarberskalen tillsammans med socker och vaniljsocker på låg värme, ca 3-5 minuter
  4. Sockret ska smälta in i rabarbern och rabarbern förlora lite av sin volym
  5. Lägg upp skalen ett i taget på en bakplåtspappersklädd plåt
  6. Skjuts in i ugnen ca 15-20 minuter. Håll koll.
  7. När de har stelnat är de klara. Det gör inget om de inte är #chipskrispiga” när du tar ut dem. De fortsätter stelna när de kommer ut i rumstemperatur.
  8. Låt svalna
  9. Hugg in! 

Annat härligt fruktigt godis

  1. Frukt- och bärklubbor- 0% tillsatt socker
  2. Banankola- bara 1 ingrediens (gissa vilken?)
  3. Frukt- och bärremmar (fruktläder)
rabarbersta-nger-1-jpg.jpg

Mer inspiration direkt i din inkorg?

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer varje vecka fyllt med tips, trix och recept efter säsong!

Ja, jag vill gärna ha nyhetsbrevet >>

————————————–

Hoppas att du gillar de här sötsyrliga krispiga rabarberstängerna. Tipsa gärna dina vänner om du tror att de skulle uppskatta dem. Använd Facebookknappen nedanför inlägget för att dela.

För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här

För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här

PASSAR DE FLESTA
Den här rabarberremmarna är både glutenfria och laktosfria. De är dessutom helt utan animaliska ingredienser och tillsatta e-ämnen och passar således de flesta.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Härlig Sverigetårta med svenska flaggan

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x