Sök

Vegansk & glutenfri saffrancheesecake i 3 enkla steg

Fika till alla: Mjuk och smörig mandelbotten, krämig och söt saffransfyllning och en rinnande topping av mandelsmör och saffran! Extra bonus är att den här cheesecaken är riktigt nyttig och enkel att baka!

Skapat av Anna Winér @anna_winer

saffrancheesecake i glas med en julig bakgrund av anna winér

Cheesecaken är helt glutenfri, vegansk och innehåller inget tillsatt socker. Vill man att den ska vara sötare kan man tillsätta någon extra mosad dadel i bottnen eller fyllningen. Äpplet i fyllningen tillför en hel del sötma beroende på vilken sort du valt. Det ger även en underbar krämig konsistens till fyllningen.

närbild på en saffrancheesecake i glas av anna winér

Saffranscheesecake med mandelbotten och topping av mandelsmör

Cheesecaken är riktigt enkel att baka och går snabbt att svänga ihop. Den behöver dock en bra stund i ugnen men det är värt alla väntan!
Äppelmoset brukar jag göra själv genom att helt enkelt mixa äpple till en puré. Finns även att köpa färdigt i butik utan tillsatt socker.

3 stycken saffrancheesecake med bär av anna winér

Tips till receptet på saffranscheesecake med mandelsmör:

  • Bananen och bakpulvret i saffransfyllningen ger samma egenskaper som ägg. Är du inte vegan kan du därför byta bananen och bakpulvret mot 2 ägg.
  • Jag bakade mina i flera små silikonformar men den går även fint att baka i en stor. Tänk på att gräddningstiden blir längre då.
saffrancheesecake med ljus och grangrenar i bakgrunden av anna winér
Skriv ut

Saffranscheesecake med mandelsmör

Du behöver:

  • Mandelbotten:
  • 1 dl glutenfri havre
  • 1 dadel
  • 1 msk mandelsmör
  • Saffransfyllning:
  • 2 dl mos av äpple
  • 1 banan
  • 1 tsk bakpulver
  • Nypa saffran
  • Mandelkräm:
  • mandelsmör
  • saffran

Så gör du:

4 stycken

Mandelbotten:
1. Mixa ingredienser till bottnarna, tryck ut degen i formar och grädda längst ned i ugnen, 10 min 150 grader.
     
Saffransfyllning:
2. Mixa ingredienserna till fyllningen och häll i formarna från ugnen. Grädda ytterligare 1 timme längst ned, 150 grader.
 
Mandelkräm:
3. Blanda mandelsmör med saffran och häll på de svala cheesecaken. Dekorera med bär.

För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här
För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här
För att följa receptets skapare Anna Winér på Instagram: klicka här

Choose language

The page will automaticly be translated.

Gilla Fixasjälv på Facebook