Skapat av Anna Winér @anna_winer
Oväntade ingredienser
Det som gör detta receptet oslagbart är att det passar alla! Istället för mjöl är kakan bakad på vita bönor. Det ger den en riktigt saftig och krämig konsistens, lite som fudge eller en fastare kladdkaka. Inga animaliska produkter har heller använts utan basen till fromagen/pannacottan är egenlagad havremjölk, som du hittar grundreceptet på här. Just havremjölken gör det även möjligt att helt utesluta gelatin eller liknande produkter från receptet.
Inget socker eller sötningsmedel
Enda sökningen som använts i receptet är banan och äpple. Det ger en naturlig sötning som är nyttig och som blir väldigt god. Dessutom ger det en härligt krämig och saftig konsistens till bakverket. Banansmaken kommer dock inte fram i kakan, så den som inte gillar banan behöver inte oroa sig!
Ett recept för alla:
- Glutenfri
- Sockerfri och utan sötningsmedel
- Inga animaliska produkter
- Vegansk
- Laktos- och mjölkfri

Saffranskaka med äpplefromage
Du behöver:
- Saffranskaka:
- 2 msk glutenfri havregryn
- 1 dl vita bönor
- 1 msk kokosolja
- 1/2 banan
- 1/2 pkt saffran
- Några droppar citron
- 1 1/2 msk mandelsmör
- Äpplefromage av havremjölk:
- 1 dl glutenfri havregryn
- 3 dl vatten
- 1 msk olja
- 1/2 banan
- 3 msk mandelsmör
- 1/2 äpple
- Några droppar citron
Så gör du:
4 portioner
Bottnar:
- Mixa alla ingredienser till saffranskakan.
- Tryck ut degen i en form och ställ i frysen medan du gör fromagen.
Fromage:
- Mixa havre, vatten och olja på hög hastighet i ca 3 minuter.
- Sila mjölken genom en silduk. Sparar restprodukten till att baka scones på, gröt eller använd som ströbröd i biffar.
- Mixa banan, äpple och citrondroppar. Koka upp moset. Tillsätt sedan 1 dl av moset i havremjölken tillsammans med mandelsmöret.
- Sjud vätskan i en kastrull på spisen i ca 5 minuter tills den blivit trögflytande.
Montering:
- Ta ut formen med saffranskakan från frysen. Kontroller att den stelnat. Häll i så fall på fromagesmeten och ställ i kylen för att stelna, ca 2 timmar.
Tips:
- Välj äpple med mycket smak.
- Jag bakade kakan i bakringar men det går lika bra att göra den i en större form och sedan skära upp den i bitar.
- Ha tålamod! Låt kakan stå i kylen och stelna ordentligt innan du försöker ta loss den.
För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här
För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här
För att följa receptets skapare Anna Winér på Instagram: klicka här