Igår tänkte jag att de borde införa skakad glass på schemat i skolan. De skulle täcka in alla ämnen på en och samma gång. Kemi: varför blir det glass? Hemkunskap: så gör du egen glass. Gympa: kasta gris med glass. Matematik: volym, antal dl och denisitet.
Eller så funderar man inte så mycket och bara skakar glass istället. Roligt är det. Gott blir det. Och snabbt går det.
Testa vet jag. Och häng med oss här på fixasjalv.se för det kommer att bli mycket gott och kul framöver- det lovar jag.
Nedan följer steg-för-steg-bilder, utskriftbart recept samt en kort film.
Förbered en 1 literspåse genom att trä den över ett glas (på så sätt slipper du kladda ner hela köket). Vill du vara bombsäker på att den inte läcker så ta två påsar.
Häll i 1 dl mjölk
Och tjoff- en dl grädde.
I med 1-2 msk socker
Avsluta med 1/2 tsk vaniljsocker.
Knyt ihop påsen med glass-smeten och lägg undan.
Ta en skål is (ca 4-5 dl) och häll i en 5 l-påse. TIPS: Jag köpte is i sk. partypack i mataffären. Kostade 29 spänn och kan användas till egen glass hela sommaren.
Let the magic begin. I med 1/2 dl salt (varför det undrar du? Jo- det förklarar jag i faktarutan nedanför).
Nu i med glass-smeten i ispåsen och knyt ordentligt (även här kan du säkra upp med en extra påse)
Nu till det roliga. Shake that bag! Skaka för allt vad du är värd i 5-10 minuter och låt gärna barnen prova (även om de brukar tröttna efter max 7 sekunder)
Variera gärna genom att ”kasta glass” till varandra
Klart! Spritsa ut glassen som mjukglass. Torka/skölj gärna av påsen om du inte vill ha salt glass innan du spitsar.
Avsluta med önskad topping och NJUT av egenproducerad glass.
Skakad glass
Du behöver:
- 1 dl mjölk
- 1 dl grädde
- 1-2 msk strösocker
- 1/2 tsk vaniljsocker
- 4-5 dl is
- 1/2 dl salt
- 1 1-literspåse
- 1 5-literspåse
Så gör du:
- Förbered 1-literspåsen genom att trä den över ett glas
- Häll i mjölken
- Häll i grädden
- I med sockret
- Och till sist vaniljsockret
- Förslut den väl och lägg undan.
- Nu till ”glassmaskinen” där du häller i isen i 5-literspåsen
- I med saltet i påsen med is
- Nu i med glass-smeten i is- och saltpåsen. Förslut väl.
- Börja skaka, kasta, dansa och skoja er under 5-10 minuter. Det viktiga är att glass-smeten skakas runt i ispåsen. Klart.
- Torka gärna av glass-påsen innan du häller upp- annars kan det komma salt i glassen.
- Spritsa upp glassen och avsluta med valfri topping.
Hur funkar det?
Du har säkert sett hur lastbilarna sprider salt på gatorna vintertid för att förhindra ishalka på vägarna. Saltet gör att isen smälter- eftersom fryspunkten sänks. Isen blir alltså kallare. Det är samma princip när du gör den här glassen.
Genom att sänka den temperatur vid vilken is fryser, kan du skapa en omgivning där glass-smeten kan frysa vid en temperatur under 0 ℃ och bli glass. Skakningen (eller omrörningen i ett glassmaskinen) förflyttar den varmare glass-smeten runt i påsen så att den kan frysa jämnt. På så sätt får du en jämnare och mjukare glass utan iskristaller.
Klart som korvspad va?!
——————————————————-
Tycker du att den här skakade glassen verkar rolig? Tipsa gärna dina vänner. Använd facebookknappen nedanför inlägget för att dela.
För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här
För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här