Sök

Lussebullekladdkakan- julens nya favorit

RECEPT + FILM. Vad sägs om en superstor, saftig lussebulle i kladdkakeform? Jag lovar, den här lussebullekladdkakan är magisk.

Se videon nedan

Populära godsaker som jag översätter till kladdkakeform har blivit lite av mitt signum. Jag kan liksom inte låta bli. Hur god originalet än är tycker jag att det alltid blir ännu bättre som kladdkaka.

Den här gången är det lussebullens tur att byta skepnad till kladdkakeform. Eftersom den självklart ska se ut som en lussebulle bakas den i två formar för att få den klassiska åttan. Russinen (som jag för övrigt alltid plockar bort ur lussekatten) läggs i små högar i mitten på kakorna.

FYRA TIPS 

  1. Med mandelmassa i smeten får kladdkakan en extra smakskjuts! Skippa inte den.
  2. Använd smör. Helt enkelt för att smör är godast.
  3. Ät inte russinen. Helt enkelt för att de inte är goda.
  4. Tiden i ugnen som jag anger gäller två formar med 20 cm i diameter. Har du större formar (de flesta är 24 eller 26 i diametern) behöver du öka mängden i receptet.

Använd formen som "kniv" för att skära bort en liten kant från ena kakan så att du kan sätta ihop kakorna till en "lussebulle". 

Är kakan för lös kommer den att rinna ut. Är den för hård... då är det helt enkelt inte en kladdkaka. Den här är perfekt för min smak.

Jag tycker att en riktigt bra kladdkaka ska vara superkletig i mitten, men ändå lite knaprig på kanterna. Det är inte helt lätt att få till, så det gäller att passa noga. Jag brukar ta ut den när den fortfarande är ganska dallrig. Hellre för lös än för hård är mitt motto, men det är såklart en smaksak.

Skriv ut

Fixasjalvs lussebullekladdkaka

Du behöver:

  • 250 g smör
  • 5 dl socker
  • 1,5 gram (3 paket) saffran
  • 5 ägg
  • 4 dl mjöl
  • 1/4 tsk salt
  • 200 g riven mandelmassa
  • 1 dl russin

Så gör du:

  • Sätt ugnen på 180 grader.

  • Smält smöret. Rör ner socker och saffran. Blanda väl.

  • Rör ner äggen. Blanda.

  • Rör ner mjöl, salt och mandelmassa och blanda igen så att allt blir väl blandat.

  • Häll smeten i två smorda och bakplåtstäckta runda formar, 20 cm i diametern. OBS: Har du större formar behöver du göra en större sats.

  • Fördela två små högar russin i mitten på varje kaka.

  • Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter (beroende på ugnsstyrka och hur kladdig du vill ha din lussebulle).
     
  • Låt svalna helt.

  • Använd formen som "kniv" för att skära bort en liten kant från ena kakan.

  • Montera ihop kakorna till en "lussebulle". Du behöver dra dem i smörpappret om de är kletiga. Klipp bort papper som sticker ut från sidorna. 

  • Yes! Äntligen dags att hugga in.

  • Servera gärna med en klick grädde.

  • SÅÅÅÅ gott!

Tips: Lussebullekladdakan smakar allra bäst om du är iförd en Julgranströja. 
SÅ HÄR ENKELT FIXAR DU EN JULGRANSTRÖJA

--------------------------------------

Tycker du att den här lussebullekladdkakan verkar mer än god? Tipsa gärna dina vänner. Använd facebookknappen nedanför inlägget för att dela.

För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här

För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här

Choose language

The page will automaticly be translated.

Gilla Fixasjälv på Facebook