Sök

Min bästa semmelkladdkaka

Semmelkladdkaka är en favorit hos oss. I år tog vi den ett steg längre genom att göra den som en gigantisk semla. Med en hemlig mandelgömma och semmellock är den här något alldeles extra.

Se videon nedan

Efter förrförra årets succé med semmelwrapen poppade det upp en hel del nya semmelvarianter  bland annat semmelkladdkakan.

I år har vi tagit semlekladdkakan ett steg längre. Genom några små, men viktiga uppdateringar är den här versionen ännu bättre än de recept jag bakat efter tidigare. Jag som inte trodde att den kunde bli godare!

MINA FYRA BÄSTA TIPS 

  1. Använd nymortlad kardemumma. Alltså inte pulver utan kardemummakärnor som du själv mortlar. Mycket finare och framförallt: MYCKET godare.
  2. Snåla inte med mandelmassan. För att få den karaktäristiska semmelkänslan har jag riven mandelmassa BÅDE i smeten och i mitten av gräddhögen.
  3. Utseendet. Locket av kavlad mandelmassa är pricken över i:et. Servera gärna med ett gäng vanliga semlor för bästa effekt.
  4. För att få till ett äkta semmelutseende ska det vara mycket vaniljgrädde. Det är inte alla som gillar det, men då får de plocka bort lite.

BAKADES UTAN GLUTEN OCH LAKTOS
Då min mamma är glutenallergiker och min son är känslig mot laktos gjorde jag den här kladdkakan både gluten- och laktosfri. Kladdkakor passar i allmänhet väldigt bra glutenfria eftersom de inte innehåller så mycket mjöl. Just den här varianten passar bra i synnerhet eftersom mandelmassan gör den extra saftig. Grädden och smöret byts enkelt ut mot laktosfria varianter. Så skönt med en kaka som enkelt kan göras både gluten- och laktosfri!

Tipsa gärna någon gluten- och/eller laktosfri vän om receptet. Använd Facebookknappen längst ner i artikeln för att dela.

Jag blir på riktigt alldeles varm i hjärtat av den här semlekladdkakan!

Skriv ut

Fixasjalvs semmelkladdkaka

Du behöver:

  • 150 gram smör/ ev. laktosfritt
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 3 st ägg
  • 2 1/2 dl vetemjöl/ ev. glutenfritt ljust mjöl
  • 1/2 msk vaniljsocker
  • 1/4 tsk salt
  • 1/2 msk nymald kardemumma
  • 100 g mandelmassa
  • FYLLNING
  • 4 dl vispgrädde/ ev. laktosfri
  • 1/2 msk vaniljsocker
  • 50 g mandelmassa
  • LOCK
  • 50 g mandelmassa

Så gör du:

12- 14 bitar

  1. Sätt ugnen på 180 grader
  2. Smält smöret och låt det svalna (annars kan äggen koagulera).
  3. Tillsätt ägg och socker och blanda ordentligt
  4. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en smet
  5. Häll smeten i en smord och bröad springform, 28 cm.
  6. Grädda kakan mitt i ugnen 15–20 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Känn med en sticka. Observera att du behöver längre tid i ugnen om formen har en mindre diameter då kakan blir tjockare
  7. Låt kakan svalna helt i formen

    FYLLNING
  8. Vispa grädden med vaniljsockret
  9. Häll den vispade vaniljgrädden i en sprits eller i en påse där du klipper hål i ena kanten.
  10. Spritsa ett tjockt lager grädde i en tornado på kakan. Börja från mitten och utåt. Skapa en "gräddskål" (se filmen)
  11. Häll på riven mandelmassa i mitten av "skålen"
  12. Toppa med resterande grädde

    LOCK
  13. Kavla mandelmassa till en tunn platta. Använd florsocker ifall plattan fastnar i skärbrädan
  14. Skär till ett trekantigt lock
  15. Lägg locket på semlekladdkakan
  16. Pudra över florsocker

    Klar att servera!

 

--------------------------------------

Tipsa gärna dina vänner om den här läckra semlekladdkakan. Använd facebookknappen nedanför inlägget för att dela.

För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här

För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här

Choose language

The page will automaticly be translated.

Gilla Fixasjälv på Facebook