Efter förrförra årets succé med semmelwrapen poppade det upp en hel del nya semmelvarianter bland annat semmelkladdkakan.
I år har vi tagit semlekladdkakan ett steg längre. Genom några små, men viktiga uppdateringar är den här versionen ännu bättre än de recept jag bakat efter tidigare. Jag som inte trodde att den kunde bli godare!
MINA FYRA BÄSTA TIPS
- Använd nymortlad kardemumma. Alltså inte pulver utan kardemummakärnor som du själv mortlar. Mycket finare och framförallt: MYCKET godare.
- Snåla inte med mandelmassan. För att få den karaktäristiska semmelkänslan har jag riven mandelmassa BÅDE i smeten och i mitten av gräddhögen.
- Utseendet. Locket av kavlad mandelmassa är pricken över i:et. Servera gärna med ett gäng vanliga semlor för bästa effekt.
- För att få till ett äkta semmelutseende ska det vara mycket vaniljgrädde. Det är inte alla som gillar det, men då får de plocka bort lite.
BAKADES UTAN GLUTEN OCH LAKTOS
Då min mamma är glutenallergiker och min son är känslig mot laktos gjorde jag den här kladdkakan både gluten- och laktosfri. Kladdkakor passar i allmänhet väldigt bra glutenfria eftersom de inte innehåller så mycket mjöl. Just den här varianten passar bra i synnerhet eftersom mandelmassan gör den extra saftig. Grädden och smöret byts enkelt ut mot laktosfria varianter. Så skönt med en kaka som enkelt kan göras både gluten- och laktosfri!
Tipsa gärna någon gluten- och/eller laktosfri vän om receptet. Använd Facebookknappen längst ner i artikeln för att dela.
Jag blir på riktigt alldeles varm i hjärtat av den här semlekladdkakan!
Fixasjalvs semmelkladdkaka
Du behöver:
- 150 gram smör/ ev. laktosfritt
- 2 1/2 dl strösocker
- 3 st ägg
- 2 1/2 dl vetemjöl/ ev. glutenfritt ljust mjöl
- 1/2 msk vaniljsocker
- 1/4 tsk salt
- 1/2 msk nymald kardemumma
- 100 g mandelmassa
- FYLLNING
- 4 dl vispgrädde/ ev. laktosfri
- 1/2 msk vaniljsocker
- 50 g mandelmassa
- LOCK
- 50 g mandelmassa
Så gör du:
12- 14 bitar
- Sätt ugnen på 180 grader
- Smält smöret och låt det svalna (annars kan äggen koagulera).
- Tillsätt ägg och socker och blanda ordentligt
- Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en smet
- Häll smeten i en smord och bröad springform, 28 cm.
- Grädda kakan mitt i ugnen 15–20 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Känn med en sticka. Observera att du behöver längre tid i ugnen om formen har en mindre diameter då kakan blir tjockare
- Låt kakan svalna helt i formen
FYLLNING - Vispa grädden med vaniljsockret
- Häll den vispade vaniljgrädden i en sprits eller i en påse där du klipper hål i ena kanten.
- Spritsa ett tjockt lager grädde i en tornado på kakan. Börja från mitten och utåt. Skapa en ”gräddskål” (se filmen)
- Häll på riven mandelmassa i mitten av ”skålen”
- Toppa med resterande grädde
LOCK - Kavla mandelmassa till en tunn platta. Använd florsocker ifall plattan fastnar i skärbrädan
- Skär till ett trekantigt lock
- Lägg locket på semlekladdkakan
- Pudra över florsocker
Klar att servera!
————————————–
Tipsa gärna dina vänner om den här läckra semlekladdkakan. Använd facebookknappen nedanför inlägget för att dela.
För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här
För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här