I samarbete med O´boy
Som en blandning mellan kladdkaka och chokladpudding. Elmer, 10 år.
Andra människor gör glädjevolter när de hittar sina favoritjeans på rea eller lyckas pruta ner en souvenir på semestern. Jag blir som allra gladast när jag testar ett nytt recept som visar sig vara ett lyckokast.
Foto: Anna Winér @anna_winer
Som det här receptet som jag kort och gott kallar för ”varm O´boy-kladdkaka”. Tänk dig varm O´boy, fast i kladdkakeform. Inte nog med att både konsistens och smak är riktiga höjdare (läs min recension nedan) så blir jag också sjukt nöjd när jag kan ersätta tre ingredienser med en. O´boy ersätter såväl kakao som socker och vaniljsocker.
FYRA INGREDIENSER, EN BUNKE
Dessutom innehåller hela kakan bara 4 ingredienser. Ingredienser som du förmodligen redan har hemma. Och eftersom det är roligare att baka än att diska är det praktiskt att du enkelt rör ihop alla ingredienser i en bunke.
TVÅ ANDRA INGREDIENSSMARTA O´BOY-RECEPT
1. Supersnabba O´boy-bullar
2. Knaprig O´boy-granola
SMAK OCH KONSISTENS
Elmer, min 10-åring, satte smaken efter första tuggan.
”Den smakar som en blandning av kladdkaka och chokladpudding”
Och det ligger något i det. Jag skulle säga att både smak och konsistens påminner om en mix mellan den kladdkaka som du är van vid och varm chokladpudding. Den blir kladdig, men inte lika obarmhärtigt söt som en ”normal” kladdkaka. Chokladsmaken är dock väldigt tydlig. Nästan som att man har tillsatt smält choklad i smeten.
FLUFFIG TOPPING
Precis som lyxig varm O´boy toppar vi den här kladdkakan med marshmallows som får smälta ner lite i den fortfarande varma kladdkakan. Och så vispgrädde till naturligtvis.
HÅLL KOLL PÅ TIDEN I UGNEN
Jag vill säga några ord om tiden i ugnen. Som van kladdkakebagare vet jag normalt sett exakt när jag ska ta ut min kladdkaka. Den ska vara fast i kanterna, men dallra i mitten. Jag upplever att den här kladdkakan efterbakas mer och rekommenderar dig därför att ta ut den när den dallrar ganska mycket (om du som jag vill ha en kladdig kladdkaka). Jag vill inte skriva någon exakt tid eftersom det skiljer sig från ugn till ugn. Ha hellre koll på konsistensen.
Någon mer än jag som smälter av den här kladdiga synen?
Varm O´boy-kladdkaka
Du behöver
- KLADDKAKA
- 150 gram smör
- 4 dl O´boy
- 3 ägg
- 1 dl vetemjöl
- TOPPING (VALFRITT)
- 100 g marshmallows
- 2 dl vispgrädde
Så gör du:
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Smält smöret och låt det svalna.
- Tillsätt O´boy i smöret.
- I med äggen.
- Och till sist i med mjölet.
- Rör ihop allt till en smet.
- Häll smeten i en smord och ”O´boyad” springform, ca 20 cm i diametern.
- Slicka skålen.
- Grädda kakan mitt i ugnen ugnen i ca 13-15 minuter. Håll koll så att den inte blir för fast (läs mitt tips ovan).
- Ta ut och lägg på marshmallows som får smälta in i kakan om du önskar.
- Toppa gärna med fluffig vispad vispgrädde.
FÖRVARING
Får du mot förmodan kladdkaka över så förvara den i en påse eller i en lufttät burk i kylen eller frysen. Den är ganska hård när den är kall, men kladdar till sig ordentligt igen om du värmer den på svag värme i mikron.
VAD TYCKER DU?
Okej, nu vill jag veta vad du tycker om min varma O´boy-kladdkaka med bara fyra ingredienser. Posta en kommentar under inlägget på min Instagram Fixasjalv. Eller ännu hellre: posta en egen bild och tagga den med @fixasjalv och @oboynordic. Det är så himla roligt att se era fina bakverk. Kanske kan jag göra ett collage av era bilder och posta på mitt konto.
——————————————————-
Tycker du att det verkar galet bra att man kan göra kladdkaka på bara 4 ingredienser? Tipsa gärna dina vänner. Använd facebookknappen nedanför inlägget för att dela.
För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här
För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här