Förebygg förkylning och lindra halsont med hemgjorda halsklubbor som du lätt fixar själv. Som egna halstabletter, fast i klubbform.
Förra året lanserade jag halsglassen, en glass fullproppad med c-vitamin, ingefära och honung som dessutom kyler och lindrar det det onda.
Eftersom halsglassen är en av mina mest populära artiklar har jag utvecklat konceptet och kompletterar nu med en halsklubba. Perfekt för barn eftersom du inte behöver oroa dig för att de sätter i halsen. Dessutom brukar ju barn älska klubbor, så en bonus för alla.
TIPS: Följ gärna Fixasjalv på Facebook och Instagram, så missar du inga smarta recept och tips.
Halsklubban, fullproppad med nyttigheter
Citron
Citron stimulerar immunsystemet, dämpar förkylning och feber och är dessutom en riktig c–vitamin boost. Vissa menar också att citron är antiseptiskt och lindrar svullnad i näsa och hals.
Ingefära
Ingefära det livsmedel som innehåller mest anitoxidanter per gram och är således rena hälsobomben. Verkar antiinflammatoriskt, ökar blodcirkulationen, antibakteriell och stärker immunförsvaret. Ingefära ökar salivproduktionen och kan vara smärtstillande.
Nejlika
Nejlika är antiseptisk, alltså bakteriedödande.
Honung
Honung har en kraftig bakteriedödande effekt och fungerar därför väldigt effektivt vid förkylning och halsont. Det är också slemlösande och därför bra mot hosta. Dessutom är det ju gott också!
Den här smeten är väldigt enkel. Det är bara att sjuda på svag värme och röra om då och då tills att resultatet är som på den nedersta bilden.
Klubbsmeten är färdig när den är mörk till färgen och liknar en trögflytande sirap i konsistensen.
Hemgjorda halsklubbor
Du behöver
- 3 dl socker
- 1,5 dl apelsinjuice
- 0,5 dl färskpressad citronsaft
- 0,5 dl honung
- 1/2 tesked torkad ingefära
- 1/4 tesked malda kryddnejlikor (kan ersättas med 1/2 tsk pepparkakskrydda)
- DEKORERING
- Ca 1 dl florsocker
Så gör du:
Ca 20 stycken halsklubbor
- Mät upp socker, apelsinjuice, citronjuice, ingefära, nejlika och honung i en tjockbottnad kastrull.
- Sätt på hög värme och koka upp ingredienserna under omrörning.
- Sänk värmen när det börjar sjuda.
- Låt sjuda i ungefär 15-20 minuter. Rör om då och då.
- Smeten är färdig när den är mörk till färgen och liknar en trögflytande sirap i konsistensen.
- Lägg upp klubbpinnarna på ett bakplåtspapper under tiden du låter smeten svalna lite. Den får dock inte svalna för mycket, då blir den för trögflytande.
Klicka ut smeten på klubbpinnarna- Var försiktig så du inte bränner dig! Ställ svalt ca 20 minuter så att halsklubborna stelnar. - Doppa i florsocker och se till att alla halsklubbor blir täckta. Det förhindrar dem från att klibba ihop.
- FÖRVARING
Lägg halsklubborna i en burk, gärna med smörpapper mellan lagren så att de inte klibbar ihop. Förvaras torrt.
Klubbpinnar
Flera har frågat var jag har köpt klubbpinnarna. Du kan också använda delade grillpinnar som klubbpinnar. Naturligtvis kan du göra halstabletter av smeten om du önskar. Jag rekommenderar i så fall att du gör dem hälften så stora, vilket betyder att du får ca 40 halstabletter.
TIPS: Ersätt nejlika med pepparkakskrydda
Knut, min yngste son var inte så förtjust i nejlika-smaken, så jag gjorde en sats där jag ersatte den malda nejlikan med pepparkakskrydda (som för övrigt också innehåller många kryddor med läkande egenskaper). Det blev en hit!
——————————————————-
Tycker du att de här halsklubborna är smarta? Tipsa gärna dina vänner. Använd facebookknappen nedanför inlägget för att dela.
För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här
För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här