Baka egna lyckokakor till nyår

Fira in det nya året genom att överraska dina vänner med hemgjorda lyckokakor. Mycket enklare att fixa än vad man kan tro och roligt att fylla med egna budskap. En riktig partyhöjare helt enkelt.

Letar du efter något nytt och kul till nyår har du kommit rätt. De här hemgjorda lyckokakorna är enkla att fixa och du kan skräddarsy meddelanden till dina gäster.

lyckokakor-5-jpg.jpg

Visst kan du köpa färdiga lyckokakor, men det är mycket roligare att kunna fylla med egna budskap. Välj själv om du vill fylla med små konversationsöppnare, lite kaxiga inspel, roliga spådomar om 2018 eller kanske gåtor om de är till barnen.

lyckokakor-1-jpg.jpg

Det som är bra med lyckokakor är att de går utmärkt att förbereda flera dagar i förväg. Med mina tips längre ner så behåller de sin krispighet fint i upp till två veckor i tättslutande burk.

lyckokakor-2-jpg.jpg

TRE TIPS FÖR FINA LYCKOKAKOR
Som ni kan se i min film (se längst upp i artikeln) är smeten enkel att röra ihop. Det som är lite klurigt är att få kakorna tunna och att vara tillräckligt snabb med vikandet så att de inte hinner stelna. 

1. Gör kakorna tunnare än vad du tror. En matsked smet per kakla räcker gott och väl.

lyckokakor-15-jpg.jpg

2. När kakorna kommer ut ur ugnen är det viktigt att vara beredd med lapp och att se till att vika snabbt. Häng dem över en muggkant för att stelna. Stelnar kakorna innan du har hunnit vika ihop dem kommer de att gå sönder. Det kan kräva en eller två kakor att få in snitsen, men det är så värt det.

lyckokakor-12-jpg.jpg

3. Lägg de färdiga kakorna i muffinsbleck så håller de sin fina halvmåneform.

lyckokakor-13-jpg.jpg

TIPS FÖR KRISP
Första satsen som jag gjorde blev lite mjuka efter ett par dagar trots att jag förvarade dem i en tätförsluten påse. Efter en stunds fundering knäckte jag nöten. Hemligheten är att stoppa tillbaka de färdiga kakorna i muffinsblecket i ugnen och låt dem torka på eftervärmen. Det gör dem inte bara krispiga utan ger dem också en brunare och jämnare färg, ungefär som de på kinarestauranger. Du behöver fortfarande förvara dem i en lufttät burk eller påse, men de kommer att vara mycket knaprigare.

lyckokakor-8-jpg.jpg

Ooooouuuuups!!!!!!

lyckokakor-3-jpg.jpg

Lyckokakor

Du behöver:

  • 4 äggvitor
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 75 g smält, avsvalnat smör
  • Ev. 4 droppar bittermandelolja

Så gör du:

Cirka 12-15 kakor

  1. Skriv meddelanden på cirka 5 cm långa pappersremsor eller skriv ut mina förslag (se nedan).
  2. Värm ugnen till 175 grader.
  3. Lägg bakplåtspapper på en plåt.
  4. Vispa äggvitorna till ett fast skum.
  5. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en marängsmet.
  6. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i marängsmeten.
  7. Blanda väl.
  8. Tillsätt det smälta smöret och ev bittermandeloljan och rör ordentligt.
  9. Klicka ut 1 msk smet på plåten med minst 10 cm mellanrum.
  10. Forma smeten till tunna och jämna rundlar med baksidan av en sked, cirka 7 cm i diameter.
  11. Grädda max två kakor åt gången för du måste vara snabb och vika ihop dem innan de stelnar. Är ni fler som kan vika kan ni grädda fler samtidigt.
  12. Grädda i 6-8 minuter eller tills kanterna börjar få färg.
  13. Ta ut ur ugnene. Nu gäller det att vara snabb.
  14. Lägg ett meddelande mitt på varje kaka medan den fortfarande är varm och vik ihop kakan.
  15. Böj den sedan över kanten på en kopp och låt stelna lite. 
  16. Lägg gärna i ett muffinsbleck så att du behåller formen.
  17. Förvara i en lufttät påse eller burk och se mitt tips ovanför för extra krispighet.
lyckokakor-9-jpg.jpg
lyckokakor-7-jpg.jpg

FLER ROLIGA NYÅRSTIPS HITTAR DU HÄR
Konfettikanoner, roliga fotoaccessoarer, överraskningspåsar inför tolvslaget och annat kul.

nya-rstips-collage-jpg.jpg

————————————–

Tipsa gärna dina vänner om de här lyckokakorna. Använd facebookknappen nedanför inlägget för att dela.

För att följa Fixasjalv på Facebook:  klicka här

För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Ljuvlig vegansk saffranscheesecake

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x