Ta vara på pastaresterna
Plättar av pasta? Ja, du läste rätt. Pasta är väldigt neutralt i sin smak och kan således bli en fin bas till många rätter. Pasta innehåller dessutom mycket stärkelse som binder ihop plättarna fint.
Men vi backar bandet. Det här receptet är baserat på en liten undersökning som jag gjorde i min story på fixasjalvs Instagram för att få reda på mer om hur vårt matsvinn ser ut. Jag frågade helt enkelt ”vilka livsmedel får ni oftast rester av”.
Och svaren var inte så förvånande. Högst upp hamnade pasta, tätt följt av sallad, gröt, ris, bröd och bananer. Precis de matvaror som jag själv tenderar att få över.
Snabba plättar på rester
Mitt första matsvinns-recept blir plättar av överbliven pasta. Det hade aldrig läst om det tidigare, så det är ett rent experiment som visade sig funka mer än bra. Gott, matsmart och snabblagat.
Pasta-plättar
Du behöver:
- 1,5 dl kokt pasta
- 1 ägg
- 1 dl mjölk
- Salt efter smak
- Olja eller smör att steka i
Så gör du:
12 plättar
1. Mixa alla ingredienser till en slät smet. Använd en kraftig stavmixer eller liknande så pastan blir helt söndermixad.
2. Stek smeten till plättar i neutral olja eller smör.
3. Servera med exempelvis grädde och bär eller sylt.
TIPS: Det funkar också utmärkt att servera mer matiga plättar som du toppar med exempelvis rökt skinka och keso.
Plättar av pastarester. Alltså en perfekt maträtt för att ta tillvara på rester och minska matsvinnet.
————————————–
Tipsa gärna dina vänner om de här matsmarta plättarna. Använd facebookknappen nedanför inlägget för att dela.
För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här
För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här