Baka kaka i ett ägg? Javisst!

Vanliga hönsägg i all ära, men de här äggen där det döljer sig en färggrann kaka kammar hem förstapriset i påsk. Kan det vara så att hönorna har blivit tokiga?

De här söta äggkakorna är mitt absolut bästa tips i påsk. Söta (både utseendemässigt och smakmässigt), roliga och inte minst överraskande. Dessutom skulle jag säga att de kvalar in under både kategorin bak och pyssel.

kaka-i-a-gg-4-jpg.jpg

RIKTIGT ENKELT
De kan verka svåra att få till, men ärligt: det är det inte. Jag trodde att äggen skulle spricka när jag skulle göra hålen, men det gick jättesmidigt. Det var också enkelt att få ut innanmätet ur skalen. Vissa äggulor ville inte komma ut av sig själva, men med lite hjälp av en grillpinne rann de ut enkelt.

kaka-i-a-gg-1-jpg.jpg

ROLIG ÖVERRASKNING
Oavsett om du överraskar barnen med varsitt ”ägg” till frukost eller om du tar med dig ett paket ”ägg” till påskmiddagen kommer de att göra succé. Servera dem med en klick grädde på- och självklart i en äggkopp.

kaka-i-a-gg-6-jpg.jpg

DOSERING OCH FORMAR
Du bör inte fylla äggskalen mer än 2/3. Det gjorde jag och smeten formligen forsade över. Det var ingen fara eftersom det var lätt att pilla bort från äggen, och det var ju väldigt gott att få tjuvsmaka dessutom. Men smeten räcker ju till fler kakor om du doserar rätt. Får du smet över kan du med fördel göra söta regnbågsmuffins av den. 

Jag hittade några konstiga julgransformar i mina gömmor där jag kunde ställa mina ägg när de var inne i ugnen. Har du inte sådana (och det har du förmodligen inte) går det bra att stadga upp med ugnsfolie i vanliga muffinsbleck . 

 

kaka-i-a-gg-7-jpg.jpg
kaka-i-a-gg-5-jpg.jpg

Kakor i äggskal

Du behöver:

 • ÄGGSKAL
 • 8 Ägg (du använder bara två i smeten, men behöver åtta äggskal)
 • 2 msk matolja
 • KAKSMET
 • 2 ägg
 • 2 dl strösocker
 • 50 g smör
 • 1 dl mjölk
 • 2 ¾ dl vetemjöl
 • 1 msk vaniljsocker
 • 1½ tsk bakpulver
 • Några droppar hushållsfärg (valfria färger)

Så gör du:

ÅTTA SÖTA SMÅ ÄGGKAKOR

ÄGGSKALEN:

 1. Använd en skruv eller liknande vasst föremål och gör hål i den större änden av ett ägg. Pilla bort lite skal så att hålet är stort nog för att hälla ut ägget. Du kan behöva en grillpinne för att pilla ut äggulan. 
 2. Upprepa denna process med alla ägg. Lägg de två ägg du behöver till kakan i en separat skål och spara resten för senare bruk. (Varför inte göra en härlig äggröra eller omelett till påskfrukosten?).
 3. Skölj varje tomt ägg i en skål med vatten och salt (ca 1 liter vatten och 2 msk salt)
 4. Torka av äggen och ”smörj” dem med matolja inuti så går det lättare att skala sedan.
 5. Förbered ett muffinbleck genom att knuckla ihop foliepapper i hålen. Folien ska fungera som stöd för äggen i ugnen så att de inte välter. Här får du prova dig fram vad som funkar. 

KAKSMETEN

 1. Värm ugnen till 175ºC.
 2. Vispa ägg och socker riktigt pösigt i en bunke, gärna med elvisp.
 3. Smält smöret och tillsätt mjölken. Rör ner blandningen i bunken äggsmeten
 4. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål och rör försiktigt ner det i smeten. Vispa INTE ner mjölblandningen i smeten, då förstörs luftigheten i kakan, utan vänd ner det försiktigt.
 5. Föredela kaksmeten i antalet separata skålar som du har färger (jag hade tre). Det här är inte på millimetern utan höfta på ett ungefär.
 6. Färga vardera smet med olika färger. Ta några droppar i taget och prova dig fram så att det blir lagom mycket färg för din smak
 7. Häll i de olikfärgade smeterna i spritspåsar. Jag använder oftast vanliga plastpåsar där jag klipper av ett jättelitet hål i ena kanten, så också idag. Varför komplicera det hela liksom.
 8. Fyll äggen så jämnt som möjligt med blandningarna. Obs, fyll inte mer än 2/3 delar av äggen. Det gjorde jag och det svämmade över.
 9. Grädda i 12-15 minuter. Testa om äggkakorna är klara genom att sticka ner ett trägrillspett i ägghålet. Det ska vara helt torrt när du tar ut det.
 10. Ta ut muffinblecket och låt det svalna innan du lyfter ur äggkakorna. Få inte panik om smeten har bubblar ut ur hålen. Överflödig kaka kan du skrapa bort när ägget har svalnat. 
 11. Tjoho- dags att servera dina fina ägg.kaka-i-a-gg-artikel3-jpg.jpg

——————————————————-
Tycker du att de här äggskalskakor verkar roliga? Tipsa gärna dina vänner. Använd facebookknappen nedanför inlägget för att dela.

För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här
För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Läckra äggkoppar gjorda med limpistol

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x