Sök

Smart återbruk med Pilot Pintor-pennor

Fläckiga tröjor, udda strumpor och nötta muggar. Här beskriver jag hur enkelt du återbrukar dina saker med hjälp av Pilot Pintor-Pennor. Julpysslet får du på köpet!

Återbrukspyssel i samarbete med Pilot Pintor

Med lite fantasi och Pilot Pintor-Pennor kan prylarna leva längre

Hur ofta har du inte kastat ett par strumpor för att ena gått sönder, en tröja som har fått en fläck eller en mugg som blivit lite naggad i kanten?

Nytt liv med Pilot Pintor-Pennor
I det här återbrukspysslet ger jag nytt liv åt såväl kläder som muggar genom att förvandla dem till något nytt. Den hela strumpan blir en julstrumpa till Knut och tröjan med fläcken blir en rolig rentröja. Muggarna blir perfekta julmuggar till barnens varma choklad.

Pennorna från Pilot Pintor är rikligt användbara då de fäster på en mängd olika material och tål såväl tvättmaskin som slitage. På vissa material kan färgen behöva fixeras för att sitta ordentligt. Läs mer om det under respektive projekt nedanför.

Låt fläcken bli ett mönster på tröjan

Om du inte får bort fläcken på tröjan får du låta fläcken bli en del av den.

Välj mönster efter fläck
Välj ut en tröja med en fläck på. Här gäller det att använda sin fantasi. Alla typer av tröjor kan användas och vad det ska bli beror på hur fläcken ser ut och hur livlig fantasi du har. Om vi tänker julmönster så kan många mindre fläckar bli julgranskulor i en gran. En symmetrisk fläck kan bli ett tomtehuvud, ett renhuvud, Rudolfs nos eller en boll på tomtens luva. Allt beroende på storlek och placering.

Smart återbruk med pilot pintor -pennor

Pennorna finns i 24 olika färger och i olika spetsbreddar. Eftersom jag ville kunna rita detaljer valde jag den tunnare spetsen Extra Fine som är 2,9 millimeter.

Jag insåg att det blev bäst att måla lågsamt när man målar på tyg eftersom färgen lätt sprider sig med tygets fiber.

Smart återbruk med pilot pintor -pennor

Jag accentuerade mulen med en röd penna.

Smart återbruk med pilot pintor -pennor

Fixera färgen genom att stryka på motivet
För att färgen inte ska försvinna i tvätten behöver du stryka på motivet. Använd den värme som rekommenderas för det tyg som tröjan är gjort av. Lägg gärna något skyddande mellan så att du inte får färg på ditt strykjärn.

Måla på udda porslin

Har porslin gått i kras under åren, så det nu står två udda muggar kvar i skåpet? Måla även dem istället för att slänga! Plötsligt kommer barnen ha nya favoritmuggar. Eller så blir det perfekta julklappar.

Fixera färgen genom att ställa in i ugnen
Jag valde att måla små ansiken på muggarna. Jag målade två gånger för bäst täckning och färgåtergivning. När de är målade ska man värma dem i 160 grader i 50 minuter för att fixera färgen. Vill du ha extra hållbart resultat så lackar du ytan.

Visst blir grädden och hallonen söta små tomteluvor?

Dekorera en egen julstrumpa

Den ensamma strumpan blir en perfekt julstrumpa. Med Pilot pintor-pennorna kan man enkelt måla fina dekorationer och även skriva barnens namn på tyget. 

Återigen, måla gärna lågsamt när du målar på tyg eftersom färgen lätt sprider sig med tygets fiber.

Smart återbruk med pilot pintor -pennor

Fixera färgen genom att stryka på motivet
För att färgen inte ska försvinna i tvätten behöver du stryka på motivet. Använd den värme som rekommenderas för det tyg som strumporna är gjorda av. Lägg gärna något skyddande mellan så att du inte får färg på ditt strykjärn.

Jag hoppas att jag inspirerat till att se nya möjligheter med gamla prylar. Du hittar pennorna från Pilot Pintor i hobbybutiker och hos välsorterade bokhandlare. 

Mer inspiration direkt i din inkorg?

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer varje vecka fyllt med tips, trix och recept efter säsong!

Ja, jag vill gärna ha nyhetsbrevet >>

Choose language

The page will automaticly be translated.

Gilla Fixasjälv på Facebook