Choklad är en återkommande storfavorit här på Fixa Själv. Kolla bara in de här 35 chokladrecepten så förstår du vad jag menar. Den här gången tar vi chokladen åt ett mer hälsosamt hålli form av farligt len och krämig chokladmoussen med en lätt hint av lakrits.
Receptet är framtaget av fantastiska Suzy Q Wema som driver Suzys Green Kitchen. För mer grön inspiration (det mesta raw, plantbaserat och veganskt), följ Suzy på Facebook och Instagram
Chokladmousse med havssalt och lakrits
Du behöver:
- 1 paket (300gr) silken tofu
- 1 dl kakao
- 1/2 dl kokossocker
- 3 msk lönnsirap
- 1 krm vaniljpulver
- 1 msk ljus tahini
- 1 dl flytande kokosolja utan smak (smält över vattenbad om den är fast)
- 1 nypa havssalt
- lite saltflingor & lakritspulver att pudra på
Så gör du:
- Mixa tofu, kakao, lönnsirap, kokosocker, salt, vanilj och tahini till en slät smet i en blender eller matberedare .
- Tillsätt flytande kokosolja och mixa igen tills allt går ihop.
- Moussen är nu redo att hällas upp för att ställas in i kylen för att stelna.
- Häll över allt i en skål eller spritspåse, alternativt portionera ut direkt i serveringsglas.
- Ställ in i kylen ca 1 timme eller tills moussen stelnat helt.
- Portionera i små skålar eller glas.
- Pudra på massa lakritspulver och strö med lite saltflingor.
- Servera direkt.
Förvaring
Den här chokladmoussen passar bäst att servera direkt, men om du ska vänta ett tag rekommenderar jag att du förvarar den i tätslutande burk.
Krispig topping skapar kontraster
Om en vill ha lite crunch är det gott att toppa med lite kakaonibs och nötkross. Rostade pekannötter är både gott och nyttigt. Eller varför inte servera med färska bär för att få kontrasten mellan krämig choklad och syrliga bär.
För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här
För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här
För att följa receptets skapare Suzy på Instagram: klicka här