I samarbete med Kungsörnen
Julen är som gjord för fika och mys. Tyvärr är den också som gjord för tidsbrist. Men det finns en lösning. Med Kungsörnens bakmixer blir bakningen både enkel och snabb. Mixen är klar att använda som den är: du behöver bara tillsätta vatten, vispa, hälla upp och grädda. Resultatet blir en jättegod och saftig mjuk kaka.
Och med två snitt i ena kakan förvandlar du dessutom snabbt kakorna till en söt tomte. Lättare och roligare blir det knappast.
Med Kungsörnens färdiga bakmix Pepparkaka gör du snabbt och enkelt den här fina tomtetårtan av mjuk pepparkaka, grädde och lingon. Det enda du behöver tillsätta till bakmixen är vatten.
En lättbakad och nytänkande tårta till glöggminglet, adventsfikan eller varför inte som en extra härlig avslutning på julafton. Det bästa är att den är mycket enklare att fixa än vad man kan tro.
Vad du behöver till tomtetårtan:
- Ett paket Kungsörnens bakmix mjuk Pepparkaka
- Vatten
- 3 dl vispad grädde
- Lingon (frysta eller färska)
- Ev. kanel att färga grädden till ansiktet med
1. Baka två mjuka pepparkakor av mixen
Följ anvisningarna på förpackningen till mixen och baka smeten i 2 runda formar. Formarna jag använde var 20 cm i diameter.
Skär den ena kakan som bilden visar och låt den andra kakan förbli hel. Du har nu alla delar du behöver till tomtens ansikte.
2. Placera delarna på rätt plats
Lägg den bågformade delen som tomtens skägg och två trianglar som tomtens mustasch på den hela runda kakan.
3. Dekorera tomten med grädde och lingon
- Vispa eventuellt lite av grädden med kanel eller saft från lingonen. Den grädden är till tomtens ansikte för att särskilja färgen från skägget.
- Täck tårtan med den lätt färgade grädden över ansiktspartiet.
- Täck skägget, mustaschen och luvkanten med vit grädde.
- Lägg en klick färgad grädde som näsa och en vit gräddklick som luvtofs.
- Lägg upp lingon som luva och placera två bär som en liten mun.
- Avsluta med att spritsa smält choklad som ögon, alternativt använd lingon som ögon.
4. Servering
Ha gärna en skål med extra lingon vid sidan om för den som inte hade turen att få en bit av mössan.
God jul!
Mer inspiration direkt i din inkorg?
Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer varje vecka fyllt med tips, trix och recept efter säsong!