Saltsöta fågelbon

I Asien är fågelbon en delikatess. En kinesisk lyxkrog utan fågelbon på menyn är inte värd sitt namn. Nu har seden nått Sverige- i en lite sötare tappning! Eller vad sägs om fågelbon som efterrätt på påskbordet?
img-9259-jpg.jpg

När jag skulle baka de här påskkakorna var jag rätt säker på att de skulle bli goda. Men inte SÅ goda. De är helt oemotståndliga! Till och med mina barn, som faktiskt är rätt svårflirtade när det kommer till sötsaker, tyckte dessa var en fullträff i både smak och utseende.

img-9207-jpg.jpg

Smakmässigt skule jag likna fågelbona med kexchoklad, men med en gnutta av både salt och kokos i smakerna.

Saltsöta fågelbon

Du behöver:

 • 125 gram salta pinnar
 • 200 gram mörk bakchoklad
 • 200g vit choklad
 • 50 g kokoschips
 • Ca 150 gram chokladägg

Så gör du:

10 fågelbon

 1. Börja med att dela de salta pinnarna till mindre bitar. Det är enklast att bara trycka till med handen när pinnarna ligger i en skål. Bakar du med barnen, är detta en klockren uppgift för dem (bild 1)
 2. Smält sedan den mörka och vita chokladen i mikron eller över ett vattenbad i två separata skålar.
 3. Lägg de krossade salta pinnarna i en cirkelform över ett bakplåtspapper. I det här skedet kanske kakan mer liknar en vedstapel än ett fågelbo, men än är det inte så noga med utseendet. Bara formen är någorlunda rund. Spara en femtedel av salta pinnarna till senare (Bild 2).
 4. Ringla sedan den smälta chokladen över högen med salta pinnar. Först den mörka och sedan den vita. Placera resten av salta pinnarna som en ring runt varje kaka innan chokladen stelnar.
 5. Pilla i lite rostade kokoschips som ”fjädrar” mellan de salta pinnarna. Avsluta med att lägga i några chokladägg i varje bo.
 6. Låt kakorna stelna i kylen tills de är helt kylda.
img-9209-jpg.jpg
img-9211-jpg.jpg
img-9213-jpg.jpg
img-9262-jpg.jpg

TIPS
Jag testade att göra några bon i små skålar för att få till ännu mer formen av ett fågelbo. Det är en smaksak vilket sätt man föredrar. Jag tyckte de blev likvärdiga i utseende, men det är något lättare att få till en rund cirkel i en skål.

Tänk på att chokladen kan fastna i skålens kanter när den stelnar. Det underlättar massor att klä in skålarna med plastfolie. 

img-9215-jpg.jpg
img-9216-jpg.jpg

De här kakorna är goda, annorlunda, och snabba att baka, och kan dessutom göras flera dagar i förväg- kan det bli mer perfekt! Svårt är det inte heller, och alla moment, förutom hantering av den varma chokladen, går att göra tillsammans med barnen.

img-9244-jpg.jpg
img-9251-jpg.jpg

För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här

För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här

Jag som skrivit artikeln heter Merja och har även ett eget Instagramkonto fyllt av härliga pysselprojekt, DIY:s och matskoj. Följ gärna mitt konto Silverödlan här.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Så gör du eget akvarie-slime

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x