Fika till alla: Recept anpassade för allergier & specialkost

Glutenintolerant, mjölkallergiker, nötallergiker, vegan, diabetiker eller äggallergiker? Det spelar ingen roll, vi har tagit fram enkla och snabba recept som passar de allra flesta!
6-jpg.jpg

Vi på Fixa Själv vill att alla ska kunna baka till alla, oavsett kosthållning och allergier. Våra recept under kategorin Fika till alla är därför framtagna för att vara anpassade till så många som möjligt. Recepten är enkla att följa, de är allergianpassade och innehåller nyttiga ingredienser som är lätta att hitta i vanliga butiker.

Alla recepten inom kategorin Fika till alla hittar du här!

     Så, nu kan alla inklusive den glutenintoleranta, den äggallergiska, den med mjölkallergi, diabetikern, veganen och nötallergikern äta samma bakverk!

5-jpg.jpg

Bra & användbara ingredienser

Ingredienserna i recepten kan verka märkliga för att vara i bakverk. Men, efter att ha testlagat allt och förbättrat recepten efter våra smakgruppers utlåtande är vi stolta att presentera våra smarriga recept. Ingredienserna är valda utifrån att de både är hälsosamma och väl anpassade för många olika allergier och kosthållningar.

8-jpg.jpg

Bakverken i Fika till alla som efterliknar välkända varianter, så som lussebullar och pepparkakor, är inte som originalen. Våra versioner är exempelvis inte lika söta då inget vitt socker används i recepten. De är inte mindre goda för det! Man måste bara vara öppen för att de inte kommer vara exakt som de bakverken man är van vid då andra ingredienser använts.

 Alla recepten ligger samlade här!

7-jpg.jpg

Istället för mjöl använder jag bönor eller glutenfritt havre i recepten. Banan, dadlar och egengjort äppelmos ersätter socker. Medan avokado eller kokosolja kan användas istället för smör. Det finns dock en del viktiga saker att tänka på.
     Nedan kan du läsa om de olika ingredienserna som ofta förekommer i recepten, deras goda fördelar och vad som är bra att tänka på vid bakning med dem.


Eget äppelmos:
Eget äppelmos kan användas i bakverk för att göra dem sockerfria, nyttiga  och anpassade för de som inte äter socker eller har diabetes.

    Äppelmos som du kan köpa i affären är dock ofta fyllt av socker och konserveringsmedel. Det finns några sorter som är sockerfria och nyttiga, men det är även busenkelt att laga sitt eget nyttiga äppelmos!

    Hacka ner ett skalat äpple i en kastrull med några matskedar vatten och koka upp tills äpplena mjuknat. Häll av vattnet och mixa äpplena till en slät mos med en bit mogen banan eller någon dadel. För att undvika att moset blir brunt kan du tillsätta lite citronsaft. Sen är det klart!

   Beroende på vilken äppelsort du valt blir moset olika sött, jag rekommenderar att välja söta och lite mjöliga äpplesorter. Moset används i Fika till alla -recepten för att tillföra sötma och även för att göra bakverken saftiga.


Banan:

Banan innehåller många olika nyttiga näringsämnen. Dessutom fungerar mogna bananer utmärkt för att göra bakverk söta och saftiga! I recepten Fika till alla använder jag banan i flera bakverk för att tillföra sötma, krämig konsistens och för att möjliggöra att även diabetiker och de som valt bort socker från sin kost kan äta bakverken.

     Jag har även använt banan tillsammans med bakpulver i en del recept istället för ägg för att binda samman smeten. Det gör bakverken anpassade till även veganer och äggallergiker.

    Det är dock viktigt att tänka på att banansmaken kan träda fram i vissa recept om man tillför för mycket. Så, vill du ha recepten sötare och inte gillar banansmak kan du välja att tillföra någon färsk dadel.


Färska dadlar:

Färska dadlar är utmärkta att använda för att tillföra sötma i sina nyttiga bakverk. Dadlar innehåller både fibrer, vitaminer och mineraler vilket gör dem till ett mer hälsosamt val än vitt socker.

    Ett tips är att hälla några matskedar kokvatten över dadlarna en stund innan du tillför dem i recepten. Genom att blötlägga dem blir de mjukare, enklare att kärna ur och fördelar sig lättare och jämnare i smeten.

    Dadlar fungerar utmärk istället för socker i många olika bakverk. Då de har en koncentrerad söt smak behövs inte så stora mängder för att göra bakverken söta. De påverkar inte heller nämnvärt konsistensen i bakverken så som exempelvis äppelmos och banan gör.


Bönor:

Jag bakar ofta på bönor istället för mjöl då de är både nyttigare och naturligt glutenfria. Bönorna ger ingen smak utan gör bakverken bara saftiga och krämiga. Man ska dock tänka på att bakverken inte blir lika luftiga som när man bakar med mjöl. Bönor passar därför bäst i bakverk så som kladdkakor och andra recept som är lite tyngre och kompaktare i konsistensen.


Glutenfritt havremjöl:

Havremjölk är enkelt att göra själv genom att mixa glutenfria havregryn i en mixer. Jag använder ofta havremjöl i mina recept istället för vetemjöl för att göra bakverken glutenfria och nyttigare. Dock blir bakverken inte lika luftiga som med vetemjöl utan lite matigare, men inte heller lika kompakta som med bönor.


Avokado:

Avokado innehåller en mängd nyttiga ämnen och inte minst en mängd nyttiga fetter, vilket ger den dess krämiga konsistens. Just de nyttiga fetterna gör den perfekt som ersättning för smör i en del bakverk i recepten Fika till alla. Bakverken blir nyttigare och anpassade till veganer och de som inte tål mejeriprodukter.


Kokosolja:

För att göra recepten och bakverken anpassade till så många som möjligt använder jag, förutom avokado, även kokosolja istället för smör. Kokosoljan gör det möjligt för veganer och de som inte tål mejeriprodukter, exempelvis laktosintoleranta, att ta del av bakverken.

    I alla recepten för Fika till alla har jag använt neutral kokosolja som inte ger någon smak utan bara fungerar som ersättning till smör och fett i recepten. Det finns även vanlig kokosolja som smakar kokos. Vilket man väljer att använda är en smaksak.

Hoppas du får mycket glädje av våra tips och råd! Kolla vidare bland alla recept och låt dig inspireras. Nu är det dags att lyckas fixa Fika till alla

Alla recept hittar du här!

fikatillalla-01-png.png
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Craftalong – pyssel och spel i ett

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x