Så enkelt fixar du söta kolarosor

På tre minuter fixar du en alldeles underbar godisros av kolor. Perfekt som kakdekoration eller en söt klubba till mors dag.

Tillhör du dem som alltid förundras över de söta marsipanrosorna på prinsesstårtan, men som tänker att du aldrig skulle kunna göra en sådan? Då är det dags att tänka om.

Nu kan du nämligen ENKELT göra dina egna rosor. Idéen till de här rosorna fick jag när min son ville värma en godiskola i mikron för att se vad som hände. Den blev så mjuk och formbar att jag genast började forma olika figurer. Jag experimenterade med tiden i mikron och olika sorters kolor och innan jag visste ordet av hade jag gjort min första kolaros! 

kolarosor-12-jpg.jpg

Godisrosen är alltså väldigt enkel att få till och bygger endast på överlappningsprincipen. Känner du dig fortfarande osäker kan du kolla in mina steg-för-steg-bilder nedanför där jag visar varje moment. Men jag lovar, det är enkelt. 

kolarosor-14-jpg.jpg

VILKA KOLOR FUNKAR?
Jag har provat flera olika sorters kolor och alla har sina för- och nackdelar. Alla typer av fruktkolor som jag har provat fungerar. Vissa är lite lättare att forma, andra stadigare och ytterligare några andra lite snyggare i färgerna. Även mer gräddig kolasmak (typ Dumle) funkar, även om egenskaperna är lite annorlunda. De behöver inte köras i mikron utan är enkla att kavla. Däremot har de en tendens att sjunka ihop ganska snabbt så de bör ätas med en gång eller förvaras i kyl tills det är dags att servera. Mitt råd är annars att prova er fram efter er favorit.

SÅ GÖR DU EN KOLAROS- STEG FÖR STEG
1

För att göra en ros behöver du sex kolor. Fem till bladet och en halv till rosenknoppen i mitten. In med dessa på högsta effekt i mikron ca 10 sekunder. De ska bli lite mjuka och formbara, men inte smälta. Kör i 5 sekundersintervaller om de fortfarande hårda. 

kolarosor-1-jpg.jpg
2

Kavla kolorna en i taget. Jag testade först med kavel, men tyckte att ett glas blev smidigare. Några kolasorter hade tendens att fastna lite. Ta lite matolja på glaset innan så lossnar kolorna lätt.

kolarosor-2-jpg.jpg
3

Så där ja. Bladen klara.

kolarosor-3-jpg.jpg
4

Forma en liten droppformad rosenknopp av hälften av den kvarvarande kolan och sätt den på en blompinne. 

kolarosor-4-jpg.jpg
5

Ta ett av bladen och forma en spole runt knoppen.

kolarosor-5-jpg.jpg
6

Ta blad nummer två och linda runt första bladet. Tryck till lite längst ner för att det ska fästa.

kolarosor-6-jpg.jpg
7

Ta blad tre och gör likadant. Se till att börja på olika ställen runt rosen så att bladen går lite omlott. 

kolarosor-7-jpg.jpg
8

Fortsätt med blad fyra. Vik eventuellt ut bladen lite om du behöver för att skapa en naturtrogen form. Det kommer att ge sig när du håller på.

kolarosor-8-jpg.jpg
9

Och så dags för sista bladet. 

kolarosor-9-jpg.jpg
10

När du har alla blad på plats kan det behövas lite finjustering. Eller inte. Kanske är du ett fullfjädrat proffs från början.

kolarosor-10-jpg.jpg
11

Färdig att avnjutas!

kolarosor-11-jpg.jpg

SOM KLUBBOR ELLER PÅ TÅRTAN
Kolarosorna är perfekt som söta godisklubbor till någon du tycker om eller som enkel men effektfull kakdekoration. Eller varför inte ge bort ett helt fång när du går bort. Här har jag dekoretat en muffin med en Dumle-ros. För att få lite färg har jag kompletterat med några blad, gjorda av pärongodisarna i Tutti Frutti-påsen.

kolarosor-13-jpg.jpg

FLER ROSPYSSEL
Är du sugen på mer rospyssel? Du kan göra söta rosor av både jordgubbar och pengar!

Smaskiga jordgubbsrosor
Ge bort pengar på ett romantiskt sätt- i form av en ros

rosor-bild-jpg.jpg

————————————-

Tror du att dina vänner skulle gilla de här godisrosorna? Tipsa dem gärna! Använd facebookknappen nedanför inlägget för att dela.

För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här

För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Underbar banankola med kolaton

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x