I SAMARBETE MED O´BOY
Man hinner knappt pusta ut efter all julfix innan det är dags att börja förbereda inför nyår. Då är det skönt om man kan hitta ett enkelt recept som funkar i de flesta sammanhang. Som den här ljuvligt krämiga O´boy-cheesecaken.
Jag vill helst undvika att behöva laga olika maträtter till barnen och de vuxna, vilket gör att jag ständigt letar efter recept som passar alla. Den här Oboy-chesecaken är både vuxet elegant i två olika lager samtidigt som den lena chokladen faller de flesta barn i smaken.
Dessutom har den en fin syra från Philadephiaosten. Det är ingen slump att många chokladrecept innehåller bär eftersom syran i bären gifter sig fint med chokladsmaken. Det är det som gör cheesecake så gott tycker jag.
KRÄMIG ELLER HÅRD?
Jag gillar min cheesecake krämig. Fryst i mitten, men ganska rejält krämig på sidorna. Men självklart är det en smaksak. Håll dig till nedanstående tiningstid så får du den som du vill ha den.
Väldigt fryst = låt tina i 10 minuter
Ganska fryst = låt tina i 20 minuter
Ganska smält (som på bilderna nedanför) = låt tina i 30 minuter
STOR ELLER LITEN FORM?
Jag har valt att göra cheesecaken i portionsformar eftersom jag tycker att det känns extra festligt. Självklart kan du göra en stor form istället för många små. Räkna med dubbel sats i en springform med 20 cm i diameter.
Ett sprakande tomtebloss vid servering är pricken över i:et.
OBSERVERA: FEL TEXT I FILMEN
Det har smugit sig in en felaktig textrad i filmen. Det står ”sötad kondenserad mjölk”, men det ska vara vispgrädde som i receptet.
Festlig O´boy-cheesecake
Du behöver:
- BOTTEN
- 1 paket Oreo cookies
- 2 msk naturell Philadelphiaost
- FYLLNING
- 180 gram naturell Philadelphiaost (det som är över i förpackningen)
- 1 dl vispgrädde (obs: inte kondenserad mjölk som det står i filmen)
- 2 dl O´boy
- 1/2 dl O´boy att pudra på toppen
Så gör du:
Ca 6-8 portioner
Botten
- Krossa dina Oreo cookies. Jag tycker att det funkar bra att banka med en kavel eller en hammare. Lägg gärna paketet i en plastpåse innan om du vill undvika kaos i köket. Risken finns nämligen att Oreo-förpackningen går sönder.
- Rör ihop kaksmulorna med Philadelphiaosten tills du får en krämig smet.
- Fyll på ca 2 cm i formarna och tryck ut med fingrarna.
- Ställ kallt under tiden du fixar cheescakefyllningen.
Cheesecakefyllning
- Vispa Philadelphiaosten med elvisp så att den blir mjuk och lättarbetad.
- Fyll på med lite vispgrädde i taget under tiden du fortsätter vispa med elvispen.
- När all grädde är i häller du i O´boy-pulvret samtidigt som du vispar. Det ryker lite om O´boy-pulvret, men ta det lugnt. Allt är i sin ordning. Krämen ska vara tjock och härlig, som vispad grädde när den är klar.
- Ta en rejäl sked och smaka.
Montera:
- Fyll på med cheescakefyllning på kexbottnarna i dina formar och släta till toppen.
- Ställ in i frysen minst 3 timmar. (Fram hit kan du förbereda flera dagar innan)
- Ta fram 10-30 minuter innan servering och pudra över O´boy (läs mitt tiningstips ovan).
- För extra festlig känsla, servera med tomtebloss i.
Gott Nytt År!
TRE ANDRA LJUVLIGA O´BOY-RECEPT
Magiska O´boy-bullar
O´boy-kladdkaka på bara 4 ingredienser
——————————————————-
Tycker du att den här O’boy-cheesecaken verkar god? Tipsa gärna dina vänner. Använd facebookknappen nedanför inlägget för att dela.
För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här
För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här