Jag hade inte hört talas om Oobleck tidigare, men tydligen är det ett klassiskt experiment som är väldigt populärt i USA. Om du inte har testat så rekommenderar jag verkligen att du gör det. Både jag och barnen tyckte att det var fantastiskt kul och det var jättenenkelt att fixa.
*** Gilla gärna Fixa Själv på Facebook och Instagram för en massa roliga pyssel i ditt flöde ***
Hur funkar det?
Oobleck är en icke-Newtonsk vätska. Det innebär att den fungerar som en vätska när den hälls, men som ett fast material när den påverkas av en kraft. När du lyfter upp Ooblecken är den fast, men när du låter den ligga i handen slipprar den ut mellan dina fingrar. Och det knäppaste av allt: gör du tillräckligt mycket kan du till och med gå på den.
Rädd för kladd?
Och även om det är superkletigt ut är det väldigt enkelt att trätta bort bara med varmt vatten. Har du fått det på kläderna är det bara att vänta tills det har stelnat och sedan borsta bort det.
Förvaring
Oobleck stelnar och du kan således inte spara den. Men vad gör väl det när det är jätteenkelt och billigt att göra en ny?
Oobleck
Du behöver:
- 2 dl majsstärkelse
- 1 dl vatten
- 5 droppar karamellfärg (valfritt)
Så gör du:
- Utgå från en grund skål
- Häll i majsstärkelsen
- Häll i vattnet
- Börja kleta. Det är ganska klumpig konsistens, men försök att få en jämn gegga
- Tillsätt ev. lite mer vatten om det behövs
- Vill du ha någon härlig färg, häll i karamellfärg
- Skrapa upp oobleck i handen och se hur den övergår från fast till flytande
- Lek, lek, LEK!
Varför heter det Oobleck?
Namnet Oobleck kommer från Dr. Seuss barnbok Bartholom som handlar om en pojke som måste rädda sitt kungarike från en grön gegga vid namn Oobleck som regnar ner från himlen.
————————————–
Har du vänner som behöver tips på roliga saker att göra med barnen? Tipsa gärna om den här magiska vätskan. Använd facebookknappen nedanför inlägget för att dela.
För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här
För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här
Potatismjöl och vatten har samma egenskaper ( och kanske lättare att hitta i skafferiet). Har dock inte testat med majsstärkelse så kan ju inte säga att de är exakt samma förstås…