Lys upp med söta reflexbollar

Nu på vinterhalvåret är det viktigt att synas i mörket. Gör egna reflexbollar och fäst på mössan, jackan eller väskan. Ett roligt pyssel som de flesta över 4 år fixar att göra.
garnboll-fixasjalv-5-jpg.jpg

Att göra egna garnbollar (eller pompoms som de också kallas) är ett enkelt och roligt pyssel för både barn och vuxna. Den här gången tar vi pysslet ett steg längre och gör dem i reflexgarn. Resultatet blir lysande reflexbollar att fästa på mössan, väskan eller jackan.

För det senaste inom pyssel och fix: följ Fixasjalv på Facebook och Instagram.

garnboll-fixasjalv-2-jpg.jpg

Fixas lätt som en plätt
Och ja, de här reflexbollarna är verkligen JÄTTEENKLA att fixa. Jag skulle säga att de går att göra från 4 år (även barn som är 4-7 kan behöva hjälp med vissa delar). Det tar cirka 45-60 minuter att göra en boll.

Du behöver

 1. Reflextråd (0,5 mm tjockt passar bra. Jag har använt den här från Panduro).
 2. Garn i valfria färger
 3. Papp eller kartong
 4. Sax
 5. Penna
 6. Något runt att rita kring, glas eller tejprulle fungerar fint
fixasjalv-garnboll-beskrivning1-9-siffor-1-jpg.jpg

Gör så här:

 • Bild 1. Fixa kartongmallen. Rita ut två cirklar på kartongen och klipp ut dem (på bilden är de ca 7 cm i diameter) 
  Lägg de två kartongbitarna på varandra. Tips är att göra lite mindre första gången, i alla fall om man inte har så mycket tålamod. Ju större hål i mitten, desto mer garn går det åt men bollen blir också fluffigare.
 • Bild 2-4. Hur du gör ögonen. Måla ut på kartongen vart färgerna ska vara. Snurra svart på det svarta fälten som är pupillerna (gärna lite på höjden också). Täck sedan allt med vitt garn en liten bit utanför det svarta området. Det blir ögonvitorna.
 • Bild 5. Välj färg på resten av bollen. Klipp cirka 1 meter reflextråd och 1 meter reflexgarn. Lägg ihop dem så att du har två trådar som du snurrar igenom hela tiden. När garnet är slut, fortsätter du med ett nytt. Du behöver inte fästa. Fortsätt snurra tills hålet i mitten är så litet att du inte får igenom något mer garn. 
 • Bild 6-7. Pilla ner saxen mellan kartongbitarna och klipp mellan kartonbitarna hela varvet runt.
 • Bild 8. För att bollen ska hålla ihop tar du en garnstump och pillar ner mellan kartongbitarna. Snurra runt hela varvet och knyt åt några gånger. Se till att det är rätt hårt knutet. Riv sönder skivorna och ta bort dem från bollen.
 • Bild 9. Nu ser bollen lite ruffsig ut. Frisera med sax tills du är nöjd. Man kan klippa ganska mycket om man vill eller så finjusterar man lite.
 • Reflexbollen är nu klar att användas. Sätt på mössan, ryggsäcken, jackan så syns du bra i mörket.

 

garnboll-fixasjalv-6-jpg.jpg

Reflexgarn istället för reflextråd
Det finns också reflexgarn där reflextråden är inkluderad i garnet (jag har använt det här från Panduro). Det finns dock inte i så många färger, så vill du ha större variation på färgerna eller använda upp restgarner är det bättre att lägga i reflextråden separat. Den reflextråd vi har använt går att tvätta i 30 grader och finns här.

 

 

 
————————————–

Tycker du att de här reflexbollarna är ett roligt pyssel? Tipsa gärna dina vänner. Använd facebookknappen nedanför inlägget för att dela.

För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här

För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här

Skaparglädje i samarbete med Panduro
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Julkul pepparkaksslime

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x