Tredimensionell målning på salt

Letar du efter ett roligt och enkelt pyssel att göra med barnen? Då har du kommit rätt. Att måla med saltfärg är väldigt enkelt och resultatet blir SÅ härligt.

VÄLKOMMEN TILL FIXASJALV!
Om det är den första gången du besöker Fixa Själv är du hjärtligt välkommen!
Gilla gärna Fixasjalvs Facebook-sida och Fixasjalv på Instagram om du tycker om det vi gör. Där delar vi hela tiden med oss av nya pyssel för att främja lek och skaparglädje.
(Vi gör också en himla massa goda kladdkakor om du vill kolla in. På egen risk)

 

saltma-lning-artikel-jpg.jpg

I det här enkla och roliga fixet behöver du bara tre ingredienser: lim, salt och vattenfärger. Det är bra eftersom barnen själva kan utföra varje steg (låt säga i alla fall från 3-4 års ålder) och färgerna som ”flyter” in i varandra och liksom sprider sig blir väldigt effektfullt. Resultatet blir härligt helt enkelt.

Så här ser det ut innan ni börjar dutta på färgen.

saltma-lning-1-jpg.jpg
saltma-lning-4-jpg.jpg

… och så här blir resultatet

saltma-lning-2-jpg.jpg

SÅ GÖR NI- STEG FÖR STEG

  1. Ta fram vanliga papper i valfria färger.
  2. Ni behöver också lim. Vi hanvände vanligt vitt papperslim (det här), men jag tror att de flesta vita, tjocka, flytande lim funkar fint.
  3. Skapa ett valfritt mönster genom att hälla limmet direkt från flaskan på pappret. Pipen ger en perfekt lagom tjock limsträng.
  4. Använd fantasin. Skriv, rita bilder eller gör figurer.
  5. Häll på rikligt med salt (vanligt bordssalt) över limmet.
  6. Häll av allt löst salt som ligger på pappret. Vi hällde av saltet över ett annat papper och kunde således återanvända det överblivna saltet till nästa saltmålning.
  7. Dags för det roliga. Ta väl koncentrerad vattenfärg på en pensel och dutta en droppe direkt på den saltade limsträngen. Färgen ”sprider sig” och gör fina övergångar mot andra färger. (Har du pipetter kan du med fördel förbereda färger i olika skålar som barnen får ta direkt ur. Tänk även här på att färgen inte får vara för blaskig. Riktigt med färg i vattnet alltså).
  8. Måla, ha kul och låt torka.
  9. När det har torkat kan ni behöva skaka bort lite av saltet som inte har torkat in i limmet.

 

saltma-lning-7-jpg.jpg
saltma-lning-8-jpg.jpg
saltma-lning-9-jpg.jpg

4 TIPS FÖR ATT PYSSLA MED BARNEN
Jag får ofta frågan hur jag orkar pyssla och fixa så mycket med barnen. För det blir ju stökigt. Och barnen får då och då utbrott när deras skapelser inte blir som de tänker sig. Det går inte att komma undan. Här är mina bästa fyra tips för att pyssla tillsammans, och viktigast av allt, ha kul ihop.

1. Gör något enkelt
Ni behöver inte göra en fyrdimensionell dinosaurievärld eller bygga en gående robot som kan servera te. Välj något enkelt pyssel med få ingredienser och där själva ”lektiden” är lång. Alltså där ni tar fram något som barnen kan sitta ett tag med. Förutom den här saltmålningen kan jag tipsa om nedanstående tre favoriter:
Supermjuk lera av bara två ingredienser
Fluggig färg av tre ingredienser
Magisk regnbågstrolleri

2. Försök att se pysslet som kvalitetstid ihop
Det finns inget tillfälle som jag pratar så bra med mina barn och får reda på så mycket om deras liv som när vi pysslar. Svaren på mina annars så tjatiga frågor: ”vad har du gjort i skolan?”, ”vad fick ni till lunch?” kommer automatiskt och vi skrattar och har kul. Vi brukar dessutom ha på musik och inte sällan utmynnar det i att vi sitter och sjunger alla tre.

3. Fördela uppgifterna
Ge alla varsin uppgift som passar ålder och utveckling redan innan ni börjar pyssla. Någon är ansvarig för färgerna (att ta fram, blanda till och städa undan), någon annan för att ta fram allt övrigt material och en tredje för att torka och ställa in i diskmaskinen. Det här skapar gemenskap och lagkänsla och inte minst: du får hjälp med städningen.

4. Lägg ner perfektionen
Att pyssla och måla med barnen är absolut inte ett tillfälle för perfektion. Låt alla göra sin grej och uppmuntra känslan som skapandet ger istället för resultatet.

saltma-lning-5-jpg.jpg

————————————–

Tipsa gärna dina vänner om de här tredimensionella saltmålningarna. Använd Facebookknappen nedanför inlägget för att dela.

För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här

För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här

Skaparglädje i samarbete med Panduro
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Puckstång som sommaren 1983

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x