Finns det något härligare än en riktiigt lång och utdragen frukost? Ni vet när man hämtar tidningen, tar sig tid att verkligen prata och till och med fyller på kaffet i en termos för att kunna sitta länge.
När jag äter sådana frukostar vill jag verkligen ha något extra på frukostbordet. En av mina favoriter är min snabba limpa som inte behöver jäsas, en annan är de här kardemummasconensen, toppade med lagrad ost och marmelad. De är verkligen ljuvliga!
VIKTEN AV RÄTT KARDEMUMMA
Jag är en stark förespråkare av nymald kardemumma, alltså kärnor som du själv mal/mortlar själv, inte färdigmalt pulver. För mig är det nästan två olika kryddor, där den färskmalda sorten vinner med hästlängder. För att få den där mormorsrunda, kryddiga smaken som finns i konditoribakade kanelbullar krävs färsk kardemumma.
Himmelska kardemummascones
Du behöver:
- 4 dl vetemjöl
- 3 dl grahamsmjöl
- ½ dl råsocker
- 2 tsk nymortlad kardemumma
- 1½ tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 125 gram smör
- 1 ägg
- 2 dl mjölk
Så gör du:
Ca 6-8 stycken beroende på storlek
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke.
- Tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna.
- Vispa samman ägg och mjölk.
- Blanda vätskan och de torra ingredienserna till en deg.
- Mjöla bakbordet
- Platta ut degen (cirka 3 cm tjock) och stansa ut ringar, alternativt platta ut degen till en längd och skär den i trekantiga bitar
- Lägg sconesen på en plåt med bakplåtspapper
- Grädda sconesen gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
- Låt svalna något och servera sedan bums. Bör avnjutas omedelbart!
——————————————————-
Tycker du att de här kardemummasconesen verkar goda? Tipsa gärna dina vänner. Använd Facebookknappen nedanför inlägget för att dela.
För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här
För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här