Skagen cheesecake – vegansk och glutenfri

En riktigt krämig och god skagen cheesecake som både är vegansk och glutenfri kan bli perfekt till årets festliga högtider!

Följ receptets skapare Anna på instagram >>

Recept

4-8 port

Detta behöver du

  • Bröd (eller köp färdigt)
  • 0,5 dl torkade linser
  • 1 dl solrosfrö
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl sötmandel
  • 1 dl havregryn 
  • 12 msk chiafrön
  • 1,5 msk psyliumfröskal ”fiberhusk”
  • 1 tsk salt
  • 1,5 dl vatten, kallt
  • 0,5 msk fibersirap
  • 1,5 msk olivolja
  • Skagensmet
  • 5 dl plantgurt (Alpro utan socker)
  • 2,5 tsk agar agar-pulver
  • 1 dl dill, hackad
  • 1 rödlök, hackad
  • 1-2 msk citronsaft
  • 0,75 dl tångkaviar
  • salt
  • peppar
  • ev. 2 dl rökt tofu

Så gör du

Bröd:

1. Skölj linserna och lägg dem i blöt över natten, minst 12 h.

2. Häll av, skölj och låt linserna rinna av väl.

3. Mixa alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt linserna och blanda runt.

4. Blanda vattnet med fibersirap och olja och häll det över fröblandningen.

5. Rör till en deg, den ska vara ganska tjock. Tryck ut degen i en bakpappersklädd form.

6. Grädda brödet mitt i ugnen på 175 grader i cirka 30 minuter. Passa mot slutet så det inte blir bränt. Låt brödet svalna. Skiva upp och bottna en form som rymmer minst 6 dl.

Skagensmet:

1. Blanda 2 dl soyghurt med agar agar i en kastrull, ställ åt sidan. 

2. Blanda resten av soyghurten med dill, rödlök och citronsaft, blanda runt ordentligt. 

3. Värm upp kastrullen med soyghurt och agar agar under omrörning. Värm upp så att det puttrar i ett par minuter. 

4. Häll i agar agar-smeten i skagensmeten och rör om ordentligt. 

5. Blanda i tofun och tångkaviaren. Häll skagensmeten över brödbotten och ställ in i kylen i minst 6 timmar för att stelna till. 

6. Servera den kyld och dekorera gärna med färska dillkvistar, tångkaviar och skivad citron.

Följ receptets skapare Anna på instagram >>

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Kladdkakebollar till alla

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x