Så fixar du en jätteklubba

FILM + RECEPT. Överraska barnen (eller kompisarna) och fixa en jättestor godisklubba som de aldrig kommer att glömma.

En dag fick jag nog!

godisklubba-1-jpg.jpg

Hemma hos oss försöker vi hålla oss till lördagsgodis. Jag måste erkänna att det går sådär, särskilt under sommaren när det snarare är regel än undantag med kalas och fester. Hur som helst är det en himla hype på lördagar då vi ska till affären och inhandla det efterlängtade lördagsgodiset.

En dag fick jag nog och tänkte att nu ska de få en godisklubba som heter duga. Och i deras favoritsmaker: hallon/lakrits. Och här är den: världens (nåja) största godisklubba.

Perfekt present också om du ska bort till en riktig gottegris.

Jättestor hallon- och lakritsklubba

Ingredienser

  • 7 dl socker
  • 400 g glukossirap
  • 2 dl vatten
  • 3 msk lakritspulver
  • 5 droppar svart karamellfärg
  • 1 msk jordgubbsessens
  • 5 droppar röd karamellfärg
  • 1 folieform
  • 1 pinne (ex skaft till en slickepott)
  • Smörpapper

Instruktioner

  1. Förbered klubbformen. Fixa en lagom stor pinne (ex. skaftet på en slickepott). Klipp ut en rundel ur ett smörpapper och lägg i botten på klubbformen. Skär ett håli formen och stick in klubbpinnen. 
  2. Så dags för smeten. Blanda socker, glukossirap och vatten i en kastrull, gärna non stick om du har.
  3. Koka på medelvärme (jag började på 6 av 12) och rör då och då. Sätt i en termometer i smeten. Den ska upp i 150 grader innan den är klar och det tar ganska lång tid (för mig tog det drygt 20 minuter). Sluta röra om smeten inte ökar i temperatur (rörandet gör att det kommer in luftbubblor som sänker temperaturen). Viktigt är dock att du INTE har för hög temperatur (jag körde 4 av 12 i slutet).
  4. När du är uppe i 150 grader. Häll över hälften av smeten i en annan bunke och smaksätt ena delen med lakritspulver och svart karamellfärg och den andra delen med jordgubbsessens och röd karamellfärg. Kom ihåg att smeten är KOKHET så låt inga barn eller husdjur vara i närheten.
  5. Häll i de olika smakerna från varsitt håll samtidigt i formen. Se till att klubbpinnen håller sig någotsådär rak.
  6. Låt kallna. Vänta gärna en timme om du har tålamod.
  7. Skär försiktigt bort formen 
  8. Volia- du har VÄRLDENS coolaste klubba att imponera med!

Värt att veta om klubbkokning

1

Klubbpinne
Får du inte tag i någon pinne i lämplig storlek så kolla i besticklådan. Det visade sig vara oförskämt enkelt att dra bort skaftet till slickepotten.

godisklubba-3-jpg.jpg
2

Barn utom räckhåll
Varning: Smeten är livsfarligt het så håll barn och husdjur på armlängs avstånd.

godisklubba-4a-jpg.jpg
3

Meditera
Den minut det tar att hälla upp smeten är som meditation. Njut av att se den bubblande, röda jordgubbslavan möta den kolsvarta lakritsfloden. 

godisklubba-1-jpg.jpg
4

Banka bort luftbubblor
Banka formen i bordet några gånger när du har slagit i smeten så slipper du luftbubblor

godisklubba-5-jpg.jpg
5

Njut av utsikten
Håll upp den mot fönstret och njut av utsikten (har lika stor tur som jag hade så går din kille förbi utanför samtidigt)

godisklubba-6-jpg.jpg
6

Fin present
Överraska någon du tycker om!

godisklubba-7-jpg.jpg

————————————–

Tipsa gärna dina vänner om min underbara dagen efter-kaka. Använd facebookknappen nedanför inlägget för att dela.

För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här

För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här

Skaparglädje i samarbete med Panduro
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Snabbaste och godaste ostfonduen

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x