Kolla in videon nedan för att se hur du får till burgaren, osten och alla tillbehör. Längst ner finns ett recept med alla detaljer som du kan skriva ut.
I slutet på förra året lanserade Mac Donalds sin Nutellaburgare i Nutellans hemland, Italien. Konceptet är ju väldigt roligt, men jag tycker ärligt talat att deras variant ser ganska tråkig ut. Därför bestämde jag mig för att göra en egen variant.
Förutom att den skulle smaka gott ville jag såklart att den skulle se trovärdig ut. Efter lite efterforskningar hittade jag några andra som experimenterat fram efterrättshamburgare. Dock ingen som hade fått till en riktigt lyckad ost. Till slut kom jag på lösningen som skulle stämma överens till både både färg och form- och viktigast av allt: vara god. En krämig, lite cheddarlik version med vaniljsmak, gjord av marsanpulver.
En riktigt effektfull fika för dig som älskar hamburgare. Eller Nutella. Eller bara är lite småtokig.
Säg den gäst som inte blir imponerad av en riktig hamburgermeny- som efterrätt. Och smaken är riktigt god, även om den är väldigt mäktig. Om ni inte är riktiga gottegrisar föreslår jag att ni delar dem i två.
FORMAR TILL BURGARNA
Du kan använda runda pepparkaksformar för att forma burgarna. Eftersom jag bara hittade hjärtan och grisar i min kökslåda fick jag skapa egna varianter. Det gjorde jag genom att klippa av cirka två centimeter av toppen på en pappersmugg. Försök att matcha muggstorleken med storleken på donuten.
INGEN BURGARE UTAN POMMES
Självklart måste vi komplettera vår Nutellaburgare med härlga pommes frittes, eller snarare kak frittes. Jag tog en stor sockerkaka (fuskade med färdigköpt) och skar i pommes frittestunna bitar. Sen in i ugnen på 250 grader varmluft och grillfunktion. Den processen GÅR JÄTTESNABBT. Jag tippar på högst en minut. Stå därför och vakta hela tiden. Vänd kak frittesen så att de får färg på alla sidor och sänk sedan värmen till 100 grader vanlig varmluft (inte grillfunktion). Den första stekheta processen är för att få ordentlig färg på kak frittesen, den andra delen är för att få dem krispiga, lite skorpaktiga. Den sista delen tar cirka 30 minuter, men håll även där koll.
Innan ugn….
Och efter ugn. Och med lite jordgubbssylt som ketchup så klart!
Har du någon kompis som skulle bli SÅ HÄR GLAD av en Nutellaburgare? Dela receptet och tagga din vän!
Nutellaburgare
Du behöver:
- 2 dl Nutella
- 4 msk florsocker
- 4 msk marsanpulver (för kallvisp)
- 2-3 msk mjölk
- 2 sockerdonuts, delade i två
- 4 stora tunt skivade jordgubbar
- 1 tunt skivad kiwi
- Ev. 2 msk sesamfrön
Så gör du:
2 rejäla burgare
- ”Burgare”: Vispa ihop nutellan och florsocker tills smeten är jämn och tjock. Tänk konsistensen på en frosting.
- Lägg upp dina formar på en bakplåtspappersklädd plåt och fördela Nutellakrämen jämnt mellan dem båda. Se till att ytan blir jämn
- ”Ost”: Blanda marsanpulvet med 2 msk av mjölken och rör. Tillsätt 1-2 msk till om den blir FÖR tjock (den kommer att stelna snabbt och ska vara tjock. Samtidigt måste du kunna jobba med den). Lägg den mellan två bakplåtspapper och tryck ut så att den är 2-3 mm tjock.
- In i kylen med både burgaren och osten. Låt stå tills burgaren har satt sig, ca 1 timme (är den fortfarande för lös kan den behöva 10 minuter i frysen).
- Dags att montera, förslagsvis enligt ordningen: bottendonut, kiwiskivor, jordgubbsskivor, Nutellaburgare, ”ost” och toppdonut.
- Strö ev. över sesamfrön
- Servera genast, annars riskerar burgaren att flyta ut.
- Och för bästa effekt, serverar du såklart med cake fries (se i artikeln hur du gör) och jordgubbssylt, förlåt jag menar såklart ketchup.
————————————–
Tipsa gärna dina vänner om de här amerikanskt härliga Nutellaburgarna. Använd facebookknappen nedanför inlägget för att dela.
För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här
För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här