10 tips på hur du fotograferar ditt barn

Springer barnen ur bild? Blir fotot för mörkt? Får du ingen fin bakgrund? Jag har varit med under en barnfotografering och lärde mig så många smarta fotohacks. Här kommer 10 smarta tips när du ska fotografera barnen.

Smarta fotohacks

Jag ska vara ärlig och erkänna att jag hade noll koll på fotografering när barnen var små, vilket är väldigt tråkigt nu när jag kollar tillbaka på bilderna. Visst att jag älskar osminkade vardagsbilder, men det skulle inte skadat att ha koll på de enklaste knepen.

Därför är jag nu extra glad över att kunna dela med mig de här 10 enkla fotohacksen:

1. Smash the fake cake

Smash the cake är himla poppis men kan vara svårt att få till. Du har verkligen bara en chans och tårtan är dyr! Eller? Gör en fake cake istället så har du oändligt med försök och det kostar inte ens en tiondel!

Spritsa helt enkelt färgad grädde på en cylinder av frigolit. Den håller för allt och du kan lätt spritsa på ny grädde om du behöver ta fler bilder.

2.Undvik konstiga proportioner

När du vill fotografera närbilder så tänk på att zooma in istället för att gå jättenära barnen. Går du nära tenderar ansiktet att bli förvrängt i kameran: (se den vänstra bilden). Stå hellre på avstånd och zooma in, som på den högra bilden. Då får barnet rätt proportioner i ansiktet.

3. Sänk dig till barnets nivå

Tänk på att sätta dig på huk när du fotograferar så du tar bilden ur barnets nivå. Du får då mycket bättre kontakt med barnet än om du fotograferar ifrån din egen stående vinkel.

Svårt att få kontakt med barnet- att se hela barnet:

Lätt att få kontakt med barnet- att se hela barnet:

4. Använd såpbubblor

Såpbubblor ger både en mysig stämning och fångar barnets uppmärksamhet!

5. Fotografera ”in action”

Förbered en lek till barnen så du kan fotografera dem ”in action”. Det ger levande och härliga bilder som inte är tillrättalagda. Dessutom får barnen något att göra och springer inte ur bild direkt.

6. Få barnet att le

Be aldrig barn att le, det blir ofta onaturligt och inte genuint. dem att le istället. Dra roliga skämt. Busa, skoja, klä ut dig!

Vad vi ser genom kameran:

Vad barnet ser:

7. Så tar du fina pussbilder

Den här är ett av mina favorithack om du har lite äldre barn. Be dem leka viskleken så kommer de både sitta kvar i bild, se glada ut och det kommer se ut som om de pussar varandra på kinden.

Missa inte alla smarta tips på instagram och facebook!

Häng med FixaSjälv på facebook >>

FixaSjälv på instagram >>

8. Använd mobilens smarta läge

Tenderar barnens ansikte att bli mörka när du fotar ute eller i motljus?

Gör så här:

1. Rikta mobilkameran mot barnet och klicka på skärmen. Då kommer den gula kvadraten synas på skärmen.

2. Tryck fingret mot den lilla solen och dra den uppåt och anpassa ljuset efter barnets ansikte.

3. Tryck av bilden när du tycker ansiktet syns tydligt och är lagom ljus.

9. Undvik barn som springer ur bild

Små barn som precis börjat gå försvinner snabbt ur bild. Placera dem därför i en korg, badbalja eller liknande så har du längre tid på dig att ta fina bilder. Ge dem något som fångar deras uppmärksamhet och som bjuder in till lek.

10.Trolla bort stökiga miljöer

Sist men inte minst kan det göra underverk att få bort stök i bakgrunden som tar fokus från barnet. Be någon håll upp lite tunt tyg bakom och ta bilden! Se före och efterbild här nedan.

Saker i bakgrunden som tar bort fokus från barnet

Barnet i fokus

Glöm inte vardagen

Jag vill avsluta med att slå ett slag för alla inte glömma att fotografera alla ostylade och stökiga tillfällen i vardagen. Även om det kan vara kul att få några riktigt fina bilder, så är vardagen och verkligheten ändå viktigast. Och även om man struntar i stylingen kan fototeknikerna och skratt-tipsen komma väl till pass.

Skaparglädje i samarbete med Panduro
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Cornflakeskyssar 

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x