I samarbete med Fazer Sverige
Älskar du julbord, men vill ändå förnya dig? Då rekommenderar jag att du gör smörrebröd av dina favoriter.
Välj ett antal bröd i olika format, konsistenser och smaker. Dela dem i mindre bitar och förgyll dem med de julklassiker du tycker bäst om. Här har jag gjort tre smörrebröd med traditionella smaker och en nytänkande efterrättsvariant, men fyll gärna på med egna varianter. Leverpastej och rivet äpple, köttbullar och rödbetssallad, lax och gravlaxsås eller varför inte Jansons frestelse på en hård macka. Det är bara din fantasi som sätter gränser.
Velbekomme. Nyd dit måltid!
1. Matjesbrød
Först ut är klassiska matjessillen. Finns det något godare och mer juligt än matjesill? (det skulle väl vara all annan sill i så fall). Här har vi gjort ett litet smörrebröd i en greppbar version som man gärna äter många av.
Recept
Du behöver:
- 4 skivor Fazer chiabröd
- 2 msk smör
- 2 fasta kokta potatisar
- 1 dl gräddfil
- 1/4 kruka gräslök
- Ev. 1 msk rostad lök
Så gör du:
8 stycken
- Dela bröden i två delar på längden så att du får åtta avlånga smørrebrød.
- Bred smör på bröden
- Skiva potatisen och lägg på
- Häll på gräddfilen
- Klipp gräslök och strö över den
- Strö ev. över den rostade löken.
2. Skagensnittar
Skagensnittar passar året runt, inte bara till jul. I kombination med övriga juliga smörrebröd blir de därför ett härligt avbrytande inslag.
Recept
Du behöver:
- 4 skivor Fazer chiabröd
- 2 msk smör
- 3 ägg
- 2 dl skagenröra
- 16 räkor
- 1/2 citron
- 1/4 kruka dill
Så gör du:
8 stycken
- Dela bröden i två delar på tvären så att du får åtta trekantiga snittar
- Bred smör på bröden
- Skiva äggen och lägg på
- Lägg på Skagenröran
- Lägg på räkorna
- Garnera med dill och citron
3. Skinkhjärtan
Julskinka. Så enkelt. Så klassiskt. Så gott. Här gör vi smörrebröden som små hjärtan för att verkligen få fram kärleken i mackorna.
Recept
Du behöver
- 4 skivor Fazer rotfruktsbröd
- 2 msk smör
- 2 msk julsenap
- 8 skivor julskinka
- 1/4 kruka gräslök
Så gör du:
8 stycken
- Stansa ut två hjärtan ur varje bröd
- Bred smör på bröden
- Bred senap på bröden
- Forma skinkorna till strutar och vik in ena kanten på varje skinkbit
- Lägg på skinkorna
- Klipp gräslöken och garnera med den
4. Marianne-crisp
Slutet sött, allting gott. Marianne-crisp en oväntad god avslutning på ett danskt julbord. Den syrliga brödsmaken gifter sig fint med chokladen, mint och apelsin.
Recept
Du behöver:
- 2 skivor Fazer crisp Rye
- 8 Marianne
- 1 apelsin
Så gör du:
8 munsbitar
- Bryt brödet i fyra delar så att du har åtta munsbitar
- Krossa Marianne-bitarna genom att lägga dem i en plastpåse och slå med ett hårt föremål, typ en hammare. Ett hett tips är att ha kvar chokladen i pappret när du krossar dem. Pappret lossnar sedan lätt.
- Strö på Marianne-krosset på brödbitarna.
- Kör i mikrovågsugnen tills chokladen har smält, ca 1 minut på full effekt
- Låt svalna och riv över apelsinzest.
FLER BRÖDIDÈER
Vill du ha fler roliga brödidéer? I Fazers egna receptbank hittar du en massa tips baserade på deras brödortiment. Bland annat hittar du den här julinspirerade toasten med fikon och getost.
Har du någon vän som borde uppgradera sitt julbord? Använd facebookknappen nedanför inlägget för att dela.
För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här
För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här