Härlig Sverigetårta med svenska flaggan

Överraska med en härlig sommartårta med svenska flaggan inuti. Den här Sverigetårtan är verkligen något utöver det vanliga- och inte alls så svår att fixa som man kan tro.

Inlägget är reklam för Panduro, My Perfect Day, och Cervera, och innehåller reklamlänkar.

Vi är mitt uppe i en härlig tid med många tillfällen att fira. Vad kan väl passa bättre än en ljuvlig klassisk svensk sommartårta med bär och grädde? Att den här läckerbiten dessutom döljer vår vackra svenska flagga blir en fantastisk överraskning när gästerna hugger in.

 

Mer inspiration direkt i din inkorg?

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer varje vecka fyllt med tips, trix och recept efter säsong!

Ja, jag vill gärna ha nyhetsbrevet >>

sverigeta-rta-2-jpg.jpg

Saftiga bottnar med smak av blåbär och citron. Len smörkräm och fluffig grädde. Och så svenska sommarbär på toppen. Kan det bli bättre?

sverigeta-rta-5-jpg.jpg

Saftig och fin
Jag har fått frågan om den här Sverigetårtan inte är torr efterom insidan innehåller varken vaniljkräm eller grädde. Mitt svar är nej. Jag upplever den som saftig och fin. Det beror delvis på att jag medvetet har valt en smet som ger saftiga bottnar, inte potatismjölsbottnar som annars är vanligt i tårtor (de upplever jag som aningens torra). Det beror delvis också på gräddsmörkrämen som ligger mellan alla bottnar i tårtan.

sverigeta-rta-3-jpg.jpg

Inspirationen till den här tårtan fick jag från den duktiga Karin och hennes blogg Bagerskan (jag har ändrat något i receptet).  Hon i sin tur har lånat receptet från bloggen Sockerrus.

Sverigetårta 

Du behöver:

  • BOTTNAR
  • 6 st äggvitor från stora ägg
  • 4 dl mjölk
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 8 dl vetemjöl
  • 6 dl socker
  • 6 tsk bakpulver
  • 3 nypor salt
  • 250 g rumstempererat smör
  • 10-30 droppar blå karamellfärg/gelefärg (beroende på vilken färg du använder. Testa dig fram)
  • 10-30 droppar gul karamellfärg/gelefärg (beroende på vilken färg du använder. Testa dig fram)
  • 1 dl blåbärssoppepulver
  • 1/2 dl citronsaft (nypressad eller på flaska)
  • GRÄDDSMÖRKRÄM
  • 1 burk (397 g) sötad, kondenserad mjölk
  • 300 gram rumstempererat smör
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Valfri mängd gul karamellfärg/gelefärg
  • GARNERING
  • 3 dl vispgrädde
  • Ca 1/2 liter valfria svenska bär

Så gör du:

Receptet ska räcka till fyra formar
2 st fulla 20’ aluminiumformar 
1 halvfull 20’ aluminiumform
1 halvfull 15 * 27 form.
(20’ aluminiumform = 20 cm i diameter)

BOTTNAR

  1. Vispa äggvitor, mjölk och vanilj fluffigt. Ställ äggblandningen åt sidan.
  2. Blanda i en annan skål – mjöl, socker, bakpulver och salt.
  3. Kör smöret i mikron några sekunder så att det blir mjukt
  4. Tillsätt sedan smöret i mjölblandningen och rör om. Konsistensen kommer vara som fin smuldeg. Blanda med händerna tills det inte finns några klumpar.
  5. Häll i 1/3 av äggblandningen och rör om. Tillsätt ytterligare 1/3 av äggblandningen och rör om. Häll i det sista av äggblandningen och vispa till en jämn smet.
  6. Förbered bakformarna med att lägga bakplåtspapper i botten så lossnar de färdigbakade bottnarna lättare.
  7. Nu ska du färga/smaksatta all smet
  8. Dela upp smeten och färga 1/3 i gult och smaksätt med citron.
  9. Ta resterande 2/3 av smeten och färga blå och smaksätt med blåbärsoppepulver. 
  10. Gul smet. Häll hälften i en 20’ aluminiumform (rund) och hälften i en ca 15 * 27 form (avlång).
  11. Blå smet. Fördela jämnt i två 20’ aluminiumformar.
  12. Grädda bottnarna på 175 grader i ca 12 – 15 min (kolla med sticka, den ska vara torr).
  13. De gula bottnarna som är tunnare kommer att gå fortare.
  14. Ta ut och låt svalna (bottnarna kan med fördel bakas dagen innan)

 

GRÄDDSMÖRKRÄM

  1. Skär det rumstempererade smöret i mindre bitar och lägg i en skål
  2. Häll i en burk med sötad, kondenserad mjölk och vispa tills allt har blandats ordentligt.
  3. Konsistensen ska vara len och smidig.
  4. Smaksätt med vaniljsocker och färga med gul karamellfärg/geléfärg (smörkrämen kan med fördel förberedas dagen innan).
STEG- FÖR STEG- SÅ MONTERAR DU TÅRTAN
1

Börja med en av de runda bottnarna. Välj ut en liten tallrik eller passande utstickare, något som är ca 2 cm mindre i diameter än själva botten.

sverige-ta-rta-1-jpg.jpg
2

Skär med en vass kniv runt tallriken. Nu är en av de yttre ringarna till flaggan klar. Skär ett snitt så att du enkelt kan frilägga ringen.

sverige-ta-rta-2-jpg.jpg
3

Nu har du en ring och en botten. 

sverige-ta-rta-3-jpg.jpg
4

Bottnen behöver bli ännu mindre. Ta därför en ännu mindre tallrik/form (ca 1,5 cm mindre än den botten du har nu) och skär som ovan med en vass kniv. Den delen du tar bort nu ska ersättas av det gula i flaggan. Kasta spillet eller spara till cakepops. (OBS: den här delen var inte med i filmen då det var svårt att illustrera det utan att det skulle bli förvirrat)

sverige-ta-rta-4-jpg.jpg
5

Upprepa alla ovanstående punkter med den andra blåa runda botten och den runda gula botten, så nu har du tre runda små bottnar och tre ringar.

sverige-ta-rta-5-jpg.jpg
6

Bygg tårtan på höjden. Ta den runda blåa bottnen och lägg den i mitten på det fat du vill ha själva tårtan. Bred på lagom tjockt med smörkräm och lägg på den gula botten, på med smörkräm och lägg sedan på den sista blåa botten.

sverige-ta-rta-6-jpg.jpg
7

Dela den avlånga gula bottnen på längden.

sverige-ta-rta-7-jpg.jpg
8

Bred smörkräm på ena sidan. ”Klistra” de smörade sidorna mot kanterna på den lilla tårtan. Tryck fast så att de sitter ordentligt. Sprickor och hål lagas när du brer på det sista lagret av den gula smörkrämen.

sverige-ta-rta-8-jpg.jpg
9

Så här ser det nu ut ovanfrån när du har satt fast de gula avlånga delarna på sidorna.

sverige-ta-rta-9-jpg.jpg
10

Ta en av de yttre blåa botten-”ringarna” och lägg den längst ner runt tårtan. Bred på smörkräm och lägg sedan på den gula ”ringbottnen”. På med smörkräm och sist den blå ”ringbottnen”. Tryck fast bottnarna runtom tårtan med fast hand.

sverige-ta-rta-10-jpg.jpg
11

Nu är själva flaggtårtan klar och det är dags att dekorera.

sverige-ta-rta-11-jpg.jpg
12

Bred på gräddsmörkrämen på hela tårtan (inklusive kanterna). Den ska vara helt täckt.

sverige-ta-rta-12-jpg.jpg
13

Täck med ett tjockt lager vispgrädde på toppen. Det får gärna svämma över lite på kanterna.

sverige-ta-rta-13-jpg.jpg
14

Dekorera med valfria bär.

sverige-ta-rta-14-jpg.jpg
15

Och avsluta gärna med ett gäng svenska flaggor

sverigeta-rta-2-jpg.jpg
16

Tjoho! Nu är det dags att överraska vännerna med årets finaste tårta!

sverigeta-rta-5-jpg.jpg

TIPS 1. LATASTE SOMMARTÅRTAN EVER
Om Sverigetårtan är sommarens finaste och mest överraskande tårta, så är den här superenkla campingtårtan sommarens absout snabbaste och lataste tårta. Den består endast av tre ingredienser och du behöver varken ugn, spis, kyl, frys eller baktalang.

jordgubbsta-rta-artikel-png.png

TIPS 2. DEN MEST LEKFULLA TÅRTAN
Och när jag ändå är igång i tipsartagen vill jag såklart påminna om den här lekfulla sandslottskakan. Trots all ”sand” är den bland det saftigaste du kan baka. En magisk morotskaka (den är verkligen den godaste jag smakat) döljer sig nämligen under sand, spade, tinnar och torn.

sandslottskaka-artikel-jpg-jpg.jpg

————————————–

Hoppas att du gillar min underbara Sverigetårta. Tipsa gärna dina vänner om du tror att de skulle uppskatta den. Använd Facebookknappen nedanför inlägget för att dela.

För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här

För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Fixa servettringar i rosform av plastskedar

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x