Vibrationsplatta – Ett kraftfullt verktyg för hälsa och välbefinnande

I samarbete med TrendRehab.se.

Varför jag började använda min vibrationsplatta

I september 2024 förklarade min sjukgymnast att min bindväv, fascia, var spänd och att ett sätt att lossa den på, är att använda en vibrationsplatta. Skeptisk, men nyfiken, bestämde jag mig för att ge det en chans. Valet föll på en FitnessPlate-4D från TrendRehab.se och jag började genast använda den 10 minuter på morgonen och 10 minuter på kvällen, i den mån jag var hemma och hade tid.

Efter bara en månads relativt regelbunden användning kände jag en tydlig skillnad. Stelheten hade minskat och jag upplevde en ökad rörlighet i överkroppen, som att “flödet i kroppen kommit igång”. 

Innan jag fortsätter känns det viktigt att påpeka att jag inte är någon expert, utan bara utgår från mina egna upplevelser. Med det sagt så var resultaten så pass övertygande att jag bestämde mig för att göra ett samarbete med TrendRehab.se och forska vidare i ämnet. Jag hittade många vetenskapliga studier som stödjer det min sjukgymnast berättat, vilket gör att jag känner mig trygg i användandet av min vibrationsplatta.

Den modell som jag har valt heter FitnessPlate-4D. Om du också vill börja använda dig av en vibrationsplatta kan jag verkligen rekommendera TrendRehab.se, som har fyra olika vibrationsplattor i olika prisklasser (se tydligare beskrivning av deras fyra olika vibrationsplattor längre ner). Jag fick också en rabattkod att dela ut till mina följare som ger dig 25 % rabatt om du använder min kod viviwallin. Koden gäller på hela sortimentet – inklusive redan nedsatta priser.

Varning: Vem bör inte använda en vibrationsplatta?

Innan vi går in på fördelarna, är det viktigt att nämna att vibrationsträning inte passar alla. Personer med följande tillstånd bör konsultera läkare innan de börjar använda en vibrationsplatta:

  • graviditet
  • akuta inflammationer eller infektioner
  • färska operationssår
  • akuta blodproppar
  • svår osteoporos
  • pacemaker eller andra elektroniska implantat

Fördelar med en vibrationsplatta

Fördelarna med att använda en vibrationsplatta är många, och kan användas även av personer som har skador eller kroniska ledbesvär (1). Forskning har visat att regelbunden användning av vibrationsplatta kan ge flera hälsofördelar:

  1. Förbättrad muskelfunktion och styrka – Studier visar att vibrationsträning kan öka muskelstyrkan, särskilt i underkroppen (2, 3).
  2. Ökat lymfdränage och blodcirkulation – Genom vibrationsträning kan man öka blodgenomströmningen med 50 % och därmed spola ut de slaggprodukter som uppstår i musklerna till följd av träning (4, 5).
  3. Ökad bentäthet – Vibrationsträning kan ha positiva effekter på bentätheten, vilket är särskilt viktigt för kvinnor i och efter klimakteriet (6).
  4. Förbättrad balans och koordination – Regelbunden användning av vibrationsplatta kan förbättra balans och stabilitet (7, 8).
  5. Minskad smärta och stelhet – Många användare, inklusive jag själv, rapporterar minskad muskel- och ledsmärta efter regelbunden användning (9, 10).
  6. Behandling av urininkontinens – Användning av vibrationsplatta ökar effektiviteten av bäckenbottenträning för att bli av med ansträngningsinkontinens (11).

Olika vibrationer och deras effekter

Det finns flera typer av vibrationer som används i vibrationsplattor; var och en med sina unika fördelar. Jag använder främst mikrovibrationer. Jag tränar inte på vibrationsplattan utan står mest bara rakt upp och ner, men har även börjat experimentera med några sittande varianter. Jag vill vara tydlig med att jag inte använder vibrationsplattan för att gå ner i vikt, utan för att stimulera min fascia, öka lymfdränaget och minska smärta.

Svängningar (oscillation)

  • plattan rör sig som en gungbräda
  • effektiv för muskelavslappning och balansträning
  • aktiverar både muskulatur och fascia
  • frekvens: 5-15 Hz

Mikrovibrationer (vertikala vibrationer)

  • hela plattan rör sig upp och ner med mycket små rörelser
  • bra för muskelaktivering och styrketräning
  • påverkar fascian, både ytligt och mer djupgående beroende på intensitet
  • frekvens: 20-50 Hz

Sidorörelser (horisontella vibrationer)

  • plattan rör sig i sidled
  • utmärkt för balansträning och lymfcirkulation
  • stimulerar fascian i laterala delar av kroppen
  • frekvens: varierar

4D-rörelser

  • plattan arbetar med svängningar, mikrovibrationer, och sidorörelser i kombination med varandra
  • bara de allra bästa plattorna har denna inställning
  • frekvens: varierar

Hur använder man en vibrationsplatta?

Baserat på min erfarenhet, de råd jag fått från min sjukgymnast, samt rekommendationer från andra experter, kommer här några tips för att få ut det mesta av sin vibrationsplatta:

  1. Styrkeövningar – Utför vanliga styrkeövningar som squats, armhävningar eller plankan på vibrationsplattan för ökad intensitet.
  2. Lymfsystemet – Använd lägre frekvenser och stå i olika positioner för att stimulera lymfcirkulationen.
  3. Artros och värk – Börja försiktigt med korta sessioner på låg intensitet, gärna mikrovibrationer. Öka gradvis efter hand som du känner dig bekväm.
  4. Kondition och förbränning – Stå på plattan i 10-15 minuter dagligen. Variera din position för att aktivera olika muskelgrupper.

Kom ihåg att alltid lyssna på din kropp och anpassa träningen efter dina behov och förutsättningar!

Olika typer av vibrationsplattor hos TrendRehab.se

Min vibrationsplatta, en FitnessPlate-4D, är som sagt från TrendRehab.se och jag är väldigt nöjd med mitt köp. Om du också vill börja använda dig av en vibrationsplatta, kan jag verkligen rekommendera TrendRehab.se! Dessutom får du 25 % rabatt om du använder min kod viviwallin.

På hemsidan finns det just nu fyra olika vibrationsplattor, var och en med särskilda fördelar och fokusområden.

MiniPlate Vibrationsplatta

MiniPlate är en smidig och lätt vibrationsplatta på bara 8 kg. Det är en perfekt startpunkt för dig som är nyfiken på vibrationsplattor och vill komma igång med träningen. MiniPlate har tre olika program med mikrovibrationer som hjälper dig att stärka muskler och leder med minimal påfrestning på kroppen. Dessutom får du ett styrkeband, en instruktionsbok med övningar, fjärrkontroll och en yogamatta på köpet!

FitnessPlate Future 3D

FitnessPlate Future 3D har en större träningsyta och väger 16.5 kg. De fyra programmen använder sig av både oscillation och djupa mikrovibrationer för en skonsam och terapeutisk effekt för leder, samt förbättring av lymfsystemets funktion. Köpet inkluderar styrkeband, en instruktionsbok med övningar, en PT-klocka och en yogamatta.

LYMPHA VIBE

LYMPHA VIBE är även den större (22 kg), har en kurvad design och kombinerar oscillation, mikrovibrationer och sidorörelser på ett behagligt sätt i sju olika program. Detta ger dig en skonsam effektivisering av din träning och hjälper dig att behandla artros och värk. För att maximera användandet av din vibrationsplatta får du också ett styrkeband, en fjärrkontroll och en instruktionsbok med övningar med på köpet.

FitnessPlate-4D

FitnessPlate-4D är min vibrationsplatta, och den är också den mest avancerade plattan hos TrendRehab.se. Med sina 21 kg och kurvade design är vibrationsplattan en kraftfull och rymlig vibrationsplatta. De sju programmen använder sig av både oscillation, mikrovibrationer, sidorörelser och en fjärde, kombinerad 4D-inställning där alla rörelser arbetar samtidigt. FitnessPlate-4D är särskilt bra för behandling av artros och värk, balansträning och lymfdränage. Dessutom får du ett styrkeband, en PT-klocka, en instruktionsbok med övningar och en yogamatta på köpet!

Sammanfattning

Vibrationsplattan har enligt vetenskapliga studier visat sig vara ett kraftfullt verktyg för att förbättra hälsa och välbefinnande på flera områden. Förutom ökad muskelstyrka och bentäthet till förbättrad balans och minskad smärta, finns det många potentiella fördelar. Som med all träning är det viktigt att börja försiktigt och öka intensiteten gradvis.

Min personliga start med vibrationsplattan har varit övervägande positiv, och jag ser fram emot att fortsätta använda den för att se långsiktiga resultat. Om du också vill börja använda en vibrationsplatta rekommenderar jag att konsultera din sjukgymnast och börja försiktigt. Glöm inte att du kan använda min kod viviwallin för 25 % rabattTrendRehab.se.

Har du några frågor kring TrendRehabs olika vibrationsplattor eller vill ha tips på vilken som passar just dig och dina behov, kan du maila till support@trendrehab.se.

Tänk på att prata med din läkare och/eller sjukgymnast om du överväger att börja med vibrationsträning, särskilt om du har några hälsoproblem. Kom ihåg att vibrationsträning bör ses som ett komplement till, inte ersättning för, traditionell träning och en hälsosam livsstil.

Referenser

(2, 4, 9) Bengtsson, Sanna; Pettersson, Sofia. “Vibrationsträning vid knäledsartros”, ss. 16-17. Dissertation, Högskolan i Halmstad, 2007. https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hh:diva-749

(1, 3, 5, 8) Korneliusson, Marie; Lindell, Pernilla. “Vibration/accelerationsträning”, ss. 9, 15-17. Dissertation, Högskolan i Halmstad, 2008. https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hh:diva-1120

(7, 10, 11) Larsson, Emelie; Friedvall, Katja. “Primärvårdssjukgymnasters erfarenheter av vibrationsträning – En enkätstudie”, ss. 2-3, 11-14. Dissertation, Lunds universitet, 2009. https://lup.lub.lu.se/student-papers/search/publication/1432480

(6) Lindén Svensson, Ludvig; Jangenhed, Alexander. “Vilken effekt har träning på bentäthet hos äldre med osteoporos och osteopeni? En litteraturstudie”, s. 15. Dissertation, Luleå tekniska universitet, 2024. https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:ltu:diva-105688

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Årets 7 roligaste (OCH enklaste) tårtor

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x