Ägg färgade med olja och vinäger

Blåbärssaft och lökskal i all ära, men det finns fler- och kanske roligare- sätt att färga ägg till påsk. I alla fall om de bara ska användas som dekoration. Ägg, olja, vinäger och hushållsfärg räcker för att skapa ren påskmagi.
img-9057-jpg.jpg

Själva färgningen består av två steg. Första steget, då själva grundfärgen skapas, innehåller hett vatten. Det andra steget skapar den fina marmoreringen. Vill du påskpyssla med barn, kan du med fördel förbereda äggen i förväg fram till steg två.

img-9108-liten-png.PNG
Du behöver:

– Urblåsta ägg

– Hushållsfärg (karamellfärg) i minst tre nyanser

– Dricksglas och små skålar, antalet beror på hur många färger du vill ha med. Jag hade fyra av varje

– Vinäger

– Matolja

– Engångshandskar

– Äggkartong, galler eller annat att torka äggen i

TIPS
Ett tips till urblåsning av ägg: Skaka ägget lätt tills det ”kluckar”, då blandas vitan och gulan och hela innehållet rinner ut mycket lättare.

img-9117-liten-png.PNG
Så gör du:

Steg 1- färgning

1. Koka upp vatten. Häll det heta vattnet i dricksglas, ett för varje färg du vill ha med. Lämplig mängd vatten är när hela ägget får plats under vattnet. Jag hade 3 dl vatten i varje glas. Häll i 1 tesked vinäger i varje glas.

 2. Blanda i några droppar hushållsfärg i varje glas. Blandningen ska vara ganska svag. Det är meningen att äggen ska färgas lite lätt i blandningen.

3. Nu är det dags att färga äggen i den här blandningen. Det gör du genom att hålla ägget under ytan cirka en minut. För att hålla ägget under ytan använde jag en ballongvisp, men det är såklart valfritt.

4. Ta upp ägget och ställ det på tork. När det svalnat, kan du försiktigt blåsa ut vattnet som eventuellt finns kvar inuti ägget.

5. Upprepa momentet för alla ägg.

TIPS
Experimentera gärna med olika styrka på grundfärgen. Jag tyckte de svagast färgade äggen blev vackrast till slut. Är grundfärgen för intensiv, syns inte nästa lager färg lika bra.

 

img-9028-jpg.jpg

Ägg färgade till sin grundfärg, på tork i väntan på nästa moment. Redan så oerhört vackra.

img-9111-liten-png.PNG

Steg 2- marmorering

 1. Häll upp ljummet vatten från kranen, cirka 2 dl per skål. Blanda i hushållsfärg till en stark färgblandning. Tillsätt en matsked matolja i varje skål.

2. Ta nu en visp och vispa upp ytan i en skål med matolja, så att oljan på ytan bildar bubblor. Ta på en engångshandske och tryck ett ägg i taget mot bubblorna. Håll i ett par sekunder och vrid ägget så att färgen kommer åt överallt.

 

img-9098-jpg.jpg

3. Ställ ägget på tork i ca en minut. Torka bort oljan från ytan. Upprepa proceduren med en till färg om du vill.

4. Jag doppade mina ägg i två olika olja-färgblandningar.

img-9092-jpg.jpg

Vissa färger fastnar lättare än andra. De färger jag hade mest problem med att få fastna, var gul och svart. Vill du ha med de färgerna, se till att färgbadet är tillräckligt starkt.

img-9060-jpg.jpg

Alla ägg blir helt olika. Vissa gånger lägger sig färgen som små prickar, vissa gånger som större fält. Olika nyanser av färgerna skapas. När man väl börjat, är det svårt att sluta experimentera fram så många varianter som möjligt!

img-9113-liten-png.PNG

Lycka till med äggfärgning i egna spännande mönster och färger!

För att följa Fixasjalv på Facebook: Klicka här.

För att följa Fixasjalv på Instagram: Klicka här.

Jag som skrivit artikeln heter Merja och har även ett eget Instagramkonto fyllt av härliga pysselprojekt, DIY:s och matskoj. Följ gärna mitt konto Silverödlan här.

Skaparglädje i samarbete med Panduro
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Saltsöta fågelbon

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x