Min absolut bästa kladdkaka

Som självutnämnd expert på kladdkaka måste jag ju bara dela med sig av mitt absolut bästa kladdkakerecept. Det är så enkelt så att klockorna stannar stannar- och i stort sett omöjligt att misslyckas med. Och resultatet? Underbar kladdig och magiskt god!

Vad utmärker en riktig bra kladdkaka? Enligt mig ska den ha en djup och runt chokladsmak och så ska den självklart vara sådär perfekt kladdig. En perfekt konsistens för mig är när kanterna är lite hårda och knapriga, men resten av kakan är mjuk och kladdig. 

ba-sta-kladdkakan-123-jpg.jpg

Sedan tycker jag att det är viktigt att den är enkel att baka. Man vill kunna baka den ofta och då orkar man ju inte med åtta olika bunkar, temepererad choklad och en massa elvispar och tjafs. 

ba-sta-kladdkakan-2-jpg.jpg

Så med det sagt vill jag dela med mig av TRE smarta tips till ditt kladdkakebak:

1. Tiden i ugnen
Om du gillar samma konsistens på kladdkaka som jag gör, alltså kladdig i mitten och lite knaprig på kanterna, ska du ha lite varmare temperatur än vad som står i de flesta recept (i mitt recept är det 180 grader, många andra har 170 grader). Du ska ta ut den när den fortfarande dallrar lite i mitten eftersom den ”står till sig” och blir fastare när den svalnar.

2. För välbakad kladdkaka?
Om du skulle märka att kladdkakan har varit inne för länge i ugnen när du tar ut den så se till att snabbt ställa den så kallt du kan. Detta eftersom kakor efterbakas även när den kommit ut ur ugnen.

3. En gnutta salt
Och sist men inte minst: glöm för guds skull inte flingsaltet (vanligt salt går också bra om du inte har flingsalt). ALLA chokladrecept bör ha lite salt i sig eftersom det lyfter chokladsmaken på ett härligt sätt och bryter av sötman.

ba-sta-kladdkakan-3-jpg.jpg

Min bästa kladdkaka

Du behöver:

 • 150 g smör
 • 4 dl strösocker
 • 4 ägg
 • 1,5 dl vetemjöl
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 5 msk kakao
 • 1/2 tsk flingsalt

Så gör du:

Receptet gäller för cirka 14 bitar

 1. Sätt ugnen på 180°
 2. Smält smöret i kastrull eller i mikrovågsugn.
 3. Rör ner socker och ägg, blanda väl (se till att smöret har svalnat, annars riskerar äggen att koagulera).
 4. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat.
 5. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
 6. Grädda mitt i ugnen ca 16-18 min. Känn redan efter 15 minuter så att du är beredd. Kom ihåg att den ska dallra i mitten när du ska ta ut den om du vill ha en kladdig kaka.
 7. Låt kakan kallna och pudra ev. över florsocker.
 8. Servera ev. med grädde eller glass och frukt.
 9. Tjoho- dags att njuta!

Mer inspiration direkt i din inkorg?

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer varje vecka fyllt med tips, trix och recept efter säsong!

Ja, jag vill gärna ha nyhetsbrevet >>

Serveringstips
Och vad bör man servera till? De flesta föredrar grädde eller glass och något syrligt, typ bär, till sin kladdkaka. Min favorit är helt osötad vispad vispgrädde. Eftersom kladdkakan är så söt och mäktig i sig tycker jag att den feta neutrala grädden bryter av på ett bra sätt. Jag tycker också om att äta kladdkakan som den är, utan tillbehör. Det finns inget bättre än ”naken” kladdkaka till en kopp kaffe om du frågar mig.

Förvaring
Kladdkaka är en tacksam kaka att servera flera dagar efter bakning eftersom den av förklarliga skäl inte blir torr. Förvara överbliven kladdkaka (om det nu finns ett sådant begrepp) i kylskåpet upp till en vecka. Ställ fram den i rumstemperatur någon timme innan servering om du vill att den ska ”kladda till sig” igen.

twixkladdkaka-jpg.jpg
Fem kladdkakefavoriter

Vill du inte ha vanlig hederlig kladdkaka så vill jag tipsa om 5 av mina lite mer utflippande favoriter:

1. Chokladbollskladdkaka
2. Snickerskladdkaka
3. Kanelbullekladdkaka
4. Twixkladdkaka
5. Toscakladdkaka

————————————–

Hoppas att du gillar receptet på min bästa kladdkaka. Tipsa gärna dina vänner om du tror att de skulle uppskatta den. Använd Facebookknappen nedanför inlägget för att dela.

För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här

För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här

Prenumerera
Notis om
guest

1 Comment
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Nadja Saletti
Nadja Saletti
2 år sedan

Det här är mitt absoluta favorit recept. Använder det som grund till alla mina kladdkakor🥰🙏😍

Nästa inlägg

Ljuvlig vegansk chokladmousse

1
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x