Den får betyget 11 av 10. Knut 6 år
Det var många av er som uppskattade min kanelbullekladdkaka så här kommer ännu en ljuvlig kladdkaka baserad på en av våra fika-favoriter. För bästa effekt: servera tillsammans med vanliga Ballerina. Barnen kommer att älska kontrasten mellan de små, söta kakorna och den gigantiska Ballerina-kladdkakan.
Kletig chokladbotten, krämig söt fyllning och knaprigt lock. Himmelriket!
Locket består av enkel smördeg. Det fina och för Ballerina karaktäristiska vågmönstret fixar du enkelt med hjälp av skaftet på en träsked.
Dax att montera Ballerina-kladdkakan. Mitt lock gick mitt itu, så jag fick två delar. Först fick jag lite panik, men resultatet blev fint när jag tryckte ihop de två halvorna.
Finns det något som inte blir bättre med lite Nutella?
Visst är kontrasten mellan de små, söta kakorna och den gigantiska Ballerina-kladdkakan underbar?!
Fixasjalvs fantastiska Ballerina-kladdkaka
Du behöver:
- KLADDKAKA BOTTEN
- 200 g smör
- 4 dl socker
- 4 ägg
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 5 msk kakao
- 2 tsk vaniljsocker
- MÖRDEGSKAKA LOCK
- 150 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 1,5 dl socker
- 1 ägg
- FYLLNING
- 2-3 dl Nutella/ annan nötcréme
Så gör du:
14-16 bitar
KLADDKAKA (BOTTEN)
- Sätt ugnen på 175°
- Smält smöret och låt svalna
- Rör ner socker och ägg, blanda väl
- Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat
- Häll smeten i en smord form (gärna ”bröad” med kakao) med löstagbar kant, ca 28 cm i diameter. Har du en mindre form behöver du antingen längre tid i ugnen eller minska mängden ingredienser
- Grädda mitt i ugnen ca 12-15 min.
- Enligt mig ska kakan vara låg med ganska hård yta och kladdig i mitten
- Låt svalna
MÖRDEGSKAKA (LOCKET) Förbered
- Fixa mördegen under tiden kladdkakan är i ugnen
- Arbeta snabbt ihop alla ingredienserna för hand eller i en matberedare
- Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Använd en bakform (samma mått som kladdkakan) och ställ en skål i mitten för att skapa ett hål.
- Tryck ut degen i formen. Tips. Ha gärna lite våta händer när du trycker ut den så fastnar den inte på fingrarna
- Gör det karaktäristiska Ballerina-vågmönstret med en sked
- Grädda mitt i ugnen ca 12-15 min. Den ska ha fått en gyllenbrun färg
- Ta ut och låt svalna
FYLLNING
- Bred Nutella på kladdkakan. Smeta på mest i mitten
- Sätt på locket. Deppa inte ihop om det råkar gå sönder. Du får ett fint resultat ändå
- Servera gärna med lättvispad grädde
TIPS: kladdkakebuffé
Min Cremé Brulé-kladdkaka, Snickerskladdkaka och Kanelbullekladdkaka är perfekta komplement om du vill servera en kladdkakebuffé i jätteformat. Orkar du inte baka allt själv så fixa ett knytkalas där du lejer ut några kakor till kompisar.
————————————–
Tycker du att den här Ballerinakladdkakan verkar mer än god? Tipsa gärna dina vänner. Använd facebookknappen nedanför inlägget för att dela.
För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här
För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här