Jättestor Ballerina som kladdkaka

RECEPT + FILM. Ännu en fantastisk kladdkaka du bara MÅSTE prova. Tänk kletig chokladbotten, krämig söt fyllning och knaprigt lock. Drömmen för alla som älskar choklad.

Den får betyget 11 av 10. Knut 6 år

Det var många av er som uppskattade min kanelbullekladdkaka så här kommer ännu en ljuvlig kladdkaka baserad på en av våra fika-favoriter. För bästa effekt: servera tillsammans med vanliga Ballerina. Barnen kommer att älska kontrasten mellan de små, söta kakorna och den gigantiska Ballerina-kladdkakan.

ballerina-kladdkaka-7-jpg.jpg

Kletig chokladbotten, krämig söt fyllning och knaprigt lock. Himmelriket!

ballerina-kladdkaka-10-jpg.jpg
ballerina-kladdkaka-1-jpg.jpg
ballerina-kladdkaka-2-jpg.jpg

Locket består av enkel smördeg. Det fina och för Ballerina karaktäristiska vågmönstret fixar du enkelt med hjälp av skaftet på en träsked. 

ballerina-kladdkaka-4-jpg.jpg

Dax att montera Ballerina-kladdkakan. Mitt lock gick mitt itu, så jag fick två delar. Först fick jag lite panik, men resultatet blev fint när jag tryckte ihop de två halvorna.

ballerina-kladdkaka-5-jpg.jpg

Finns det något som inte blir bättre med lite Nutella?

ballerina-kladdkaka-6-jpg.jpg

Visst är kontrasten mellan de små, söta kakorna och den gigantiska Ballerina-kladdkakan underbar?!

ballerina-kladdkaka-12-jpg-jpg.jpg

En självklar ”like-tumme” från Elmer

ballerina-kladdkaka-9-jpg.jpg

Fixasjalvs fantastiska Ballerina-kladdkaka

Du behöver:

  • KLADDKAKA BOTTEN
  • 200 g smör
  • 4 dl socker
  • 4 ägg
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 5 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • MÖRDEGSKAKA LOCK
  • 150 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 dl socker
  • 1 ägg
  • FYLLNING
  • 2-3 dl Nutella/ annan nötcréme

Så gör du:

14-16 bitar

KLADDKAKA (BOTTEN)

  1. Sätt ugnen på 175°
  2. Smält smöret och låt svalna
  3. Rör ner socker och ägg, blanda väl
  4. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat
  5. Häll smeten i en smord form (gärna ”bröad” med kakao) med löstagbar kant, ca 28 cm i diameter. Har du en mindre form behöver du antingen längre tid i ugnen eller minska mängden ingredienser
  6. Grädda mitt i ugnen ca 12-15 min.
  7. Enligt mig ska kakan vara låg med ganska hård yta och kladdig i mitten
  8. Låt svalna

MÖRDEGSKAKA (LOCKET) Förbered 

  1. Fixa mördegen under tiden kladdkakan är i ugnen
  2. Arbeta snabbt ihop alla ingredienserna för hand eller i en matberedare
  3. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Använd en bakform (samma mått som kladdkakan) och ställ en skål i mitten för att skapa ett hål.
  4. Tryck ut degen i formen. Tips. Ha gärna lite våta händer när du trycker ut den så fastnar den inte på fingrarna
  5. Gör det karaktäristiska Ballerina-vågmönstret med en sked
  6. Grädda mitt i ugnen ca 12-15 min. Den ska ha fått en gyllenbrun färg
  7. Ta ut och låt svalna

FYLLNING

  1. Bred Nutella på kladdkakan. Smeta på mest i mitten
  2. Sätt på locket. Deppa inte ihop om det råkar gå sönder. Du får ett fint resultat ändå
  3. Servera gärna med lättvispad grädde

 

 

 

TIPS: kladdkakebuffé
Min Cremé Brulé-kladdkaka, Snickerskladdkaka och Kanelbullekladdkaka är perfekta komplement om du vill servera en kladdkakebuffé i jätteformat. Orkar du inte baka allt själv så fixa ett knytkalas där du lejer ut några kakor till kompisar.

kanelbullekladdkaka-snickerskladdkaka-jpg.jpg

————————————–

Tycker du att den här Ballerinakladdkakan verkar mer än god? Tipsa gärna dina vänner. Använd facebookknappen nedanför inlägget för att dela.

För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här

För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här

Prenumerera
Notis om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Fem pyssliga Halloween-pärlplattor

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x