Creme Brulée- som kladdkaka

Med en ljuvligt krämig insida, en knäckig utsida och en tydlig smak av den klassiska franska föregångaren är den här. Den här crème brûlée-kladdkakan är totalt oemotståndlig.

Jag som älskar att experimentera i köket och skapa nya kladdkakerecept har länge funderat på om det går att baka en kladdkaka med smak av creme brulee. Trots att jag hade receptet klart för mig och tyckte att det borde funka var jag orolig över att tappa Creme Brulee-smaken. Men jag hade inte behövt fundera. Med färska vaniljstänger och många ägg blev den jättegod med en framträdande smak av Creme Brulee.

Kontrasten mellan den krämiga insidan och knäckig utsida är pricken över i:et

cremebruleekladdkaka-6-jpg.jpg

Förresten: är inte kladdkaka det absolut roligaste och godaste man kan baka? Lätt att variera och går supersnabbt att slänga ihop. Och resultatet blir ju nästan alltid suveränt (med ett undantag- om den är inne i ugnen för länge).

Och just den här kladdkakan är verkligen något extra- det vill jag lova!

cremebruleekladdkaka-8-jpg.jpg
TRE TIPS!
1

Använd färska vaniljstänger. En fyllig och tydlig vaniljsmak är ett måste.

 

cremebruleekladdkaka-2-jpg.jpg
2

En Crème Brûlée ska också ha en krämig äggsmak. Skippa därför inte de två separata äggulorna.

cremebruleekladdkaka-11-jpg.jpg
3

Den knäckiga ytan är pricken över i:et. Allra bäst resultat blir det med gasolbrännare, men det funkar också att köra ugnens grillfunktion.

cremebruleekladdkaka-3-jpg.jpg

Fixasjalvs crème brûlée-kladdkaka

Du behöver:

  • 200 g smör
  • 4 dl strösocker
  • 2 vaniljstänger
  • 3 ägg
  • 2 ägg-gulor
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1/4 tsk salt
  • 1/2 dl strösocker

Så gör du:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Smält smöret
  3. Dela vaniljstängerna och skrapa ur dem
  4. Häll i socker, vanilj från vaniljstängerna och ägg i smöret (obs smöret måste ha svalnat lite. Annars riskerar äggen att stelna)
  5. Blanda ordentligt
  6. Blanda mjöl och salt separat
  7. Häll i mjölblandningen i äggsmeten
  8. Rör om ordentligt
  9. Häll upp smeten i en mjölad och smörad form, ca 28 cm i diametern
  10. Skjuts in i ugnen
  11. Grädda mitt i ugnen 17-22 minuter, beroende på ugnsstyrka och hur kladdig du vill ha din kladdkaka
  12. Ta ut kakan och låt svalna helt
  13. Strö över ett tunt lager med strösocker över kakan
  14. Bränn av sockret med en gasolbrännare eller bränn av sockret i ugnen under grillvärme 250 grader.
  15. GOTT nytt år!
cremebruleekladdkaka-12-jpg.jpg
cremebruleekladdkaka-10-jpg.jpg
cremebruleekladdkaka-5-jpg.jpg

TIPS: kladdkakebuffé
Är ni många? Min  SnickerskladdkakaKanelbullekladdkaka och Ballerinakladdkaka är perfekta komplement om du vill servera en kladdkakebuffé i jätteformat. Orkar du inte baka allt själv så fixa ett knytkalas där du lejer ut några kakor till kompisar.

ballerina-snickers-jpg-jpg.jpg

————————————–

Tycker du att den här crème brûlée -kladdkakan verkar mer än god? Tipsa gärna dina vänner. Använd facebookknappen nedanför inlägget för att dela.

För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här

För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Julens sötaste granar- i kakform

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x