Vem är sugen på saftig morotskaka?
Den här morotskakan går inte av för hackor, det vill jag lova.
Efter otaliga bakförsök där resultatet har blivit gott, men inte perfekt, har jag identifierat TRE hemliga ingredienser som höjer morotskakan till himmelska nivåer. Dem vill jag gärna dela med mig av till dig.
1. Pepparkakskrydda. Kanel i att ära, men pepparkakskrydda ger kakan den där extra lilla touchen som du inte visste att du behövde. Pepparkaka mitt i sommaren kanske du tänker med ett höjt ögonbryn? Ja, svarar jag med ett leende.
2. Hackade salta nötter. För sältan och krispet.
3. MYCKET frosting. I ett perfekt recept för morotskaka är det mycket frosting. Kommentarer överflödiga.
Världens godaste morotskaka
Du behöver:
- 3 ägg
- 3 dl socker
- 150 g smält smör
- 3 dl mjöl
- 1,5 tsk bikarbonat
- 1,5 tsk bakpulver
- 5 dl rivna morötter
- 2 dl hackade salta nötter (ex. cashew- eller pistagenötter)
- 1/2 påse (9 g) pepparkakskryddor
- 200 g Philadelphiaost
- 150 g rumsvarmt smör
- 3 dl florsocker
- 3 tsk vaniljsocker
Så gör du:
175 grader
Ca 20 minuter
Morotskakan
- Smält smöret och låt det svalna
- Vispa ägg och socker pösigt
- Rör ner det smälta smöret i äggbladningen
- Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggblandningen
- Rör sist i de rivna morötterna i äggblandningen
- Smörj och bröda formen (jag valde en som är 28 cm i diametern)
- Häll i smeten i formen
- Grädda i 175 grader mitt i ugnen ca 20-25 minuter. Den ska vara saftig, men inte lös. Under tiden kakan står i ugnen gör du glasyren
- Låt kakan svalna innan du breder på glasyr
Glasyren / frostingen
- Lägg alla ingredienser i en bunke
- Ta en elvisp och vispa allt till en slät kräm.
- Bred frostingen över kakan
- Släng på söta små mördegsmorötter om du vill (recept nedanför)
- Servera och bli beroende!
- Tips: Blir det glasyr över. No probs- doppa frukt i den. Eller varför inte: ät den med sked!
Garnering- söta små morötter
Nu till garnering. De här små söta kak-morötterna är Elmers favorit. De är gjorda av vanlig mördeg som jag har färgat. Elmer tycker att de är så goda att han brukar be mig att bara göra kak-morötter. Obs; de ska inte bakas i ugn.
Baka en sandslottskaka
Har man bara ett bra kak-recept kan man experimentera med garneringen, utformningen och serveringen i det oändliga. Som när jag gjodde den här sandslottskakan till Elmers födelsedag.