27 hacks i tvättstugan

Tvättstugan – vissa hatar den och andra ser det som sitt palats. Det finns många sätt att få tvättstugan att bli ditt nya favoritrum. Här bjuder jag på 27 tvättstugehacks som gör tvättandet både enklare och roligare.
tva-ttstugehacks-artikel-ny-png.png

Här har jag tagit fram smarta tips, fix och hacks som gör livet i tvättstugan både roligare och enklare. Nedan presenterar jag allt från tips på hur du involverar barnen till hur du organiserar din tvätt och gör kläderna så skrynkelfria som möjligt. Dessutom delar jag med mig av ERA bästa tips.

Involvera barnen

Ett sätt att få tvättiden att gå snabbare och lite roligare är, tro det eller ej, att involvera barnen Mycket går att göra till en lek och barnen kommer känna att de hjälper till. Produktivt, roligt och stärkande!

1. Klara, färdiga, GÅ!

Genom att ta tid kan man göra hela processen till en rolig lek. Det går ut på att den som stoppar undan sin rena tvätt snabbast och finast vinner. Denna lek får barnen att plocka undan sin tvätt själva, vilket bidrar till att de också blir delaktiga i hushållet. Mindre jobb för dig!

tidtagning-jpg.jpg
2. Strumpboll

Ett till fantastiskt sätt att få barnen att bli involverade är strumpboll – den nya sporten för oengagerade barn! Leken går ut på att man tar upp två rena strumpor som ska matcha, sen viker man ihop dem och kastar i rätt persons låda. Det blir ett poäng för träff och noll om de hamnar på golvet. Förloraren plockar upp strumporna från golvet och lägger i rätt låda.

strumpboll-jpg.jpg
3. Strumpmemory

Ingen idé att köpa hem memory nu när du har omatchade strumpor och ett par barn som kan hjälpa till! Gör strumpsorteringen till en lek där barnen får matcha ihop strumpor. Den som har flest par när alla strumpor är slut är vinnare!

strumpmemory-jpg.jpg
4. Strumpdockor

När ena strumpan (eller vanten för den delen) försvinner – gör något kul av den kvarvarande! Låt alla göra sin egen strumphanddocka och tävla mot varandra i Strumpodifestivalen!

strumpdjur-jpg.jpg
5. Snabbtorka kläderna i salladsslunga

Ibland behöver man just precis det där plagget som kom ut från tvättmaskinen för en sekund sedan, och man behöver det nu! För att få bort den värsta vätan i plagget så kan du använda en salladsslunga för att göra just det – slunga bort det! Låt barnen hjälpa till att snurra och kör sedan i torktumlaren.

6. Tvätt ohoj!

Förvandla din tvättkorg till en båt och gör tvättiden till en rolig stund med dina barn!

Ordning och reda

Bort med stöket och in med lite ordning och reda. Här listar vi lite olika saker du kan göra. Och ja, det är enkla saker.

7. Strumpordning

Aldrig mer en borttappad strumpa! Låt alla i familjen stoppa sina strumpor i ”mesh bags”/BH-påsar så kommer de inte att försvinna. Har du äldre barn kan du med fördel låta alla ha sina egna påsar och även sortera och vika strumporna.

tva-ttpa-se-jpg.jpg
8. Singel och sökande

Häng upp en skylt med små klädnypor. Där kan du hänga upp alla strumpor som tappat bort sin partner. Enkel att göra själv!

mammasanningar-elon-1-png.png
9. Låt barnen sköta organiseringen

Märk barnens hyllor efter dagar och låt barnen lägga fram sina egna kläder inför varje dag. Du kan med fördel göra samma sak med olika sporter där de själva enkelt packar väskan. Tidssparare för dig och ansvarsövning för barnen.

sortera-kla-der-jpg.jpg
10. Lugnt och skönt

Mindre ljud och därmed mindre huvudvärk. Ljuddämpande vibrationsfötter som passar till alla hushållstvättmaskiner.

ho-gljutt-jpg.jpg

Inga mer skrynkliga kläder

En period när barnen var små använde jag strykjärnet till en enda sak: att stryka pärlplattor. Nu när barnen är äldre blir det såväl skjortor, klänningar och dukar som stryks, vilket gör att det känns viktigt att ha ett bra strykjärn.

Självklart finns det också en del hacks att ta till för att rädda klädkrisen.

11. Ånga i duschen

Visste du att du kan ånga kläderna i duschen? Stäng alla dörrar och fönster, häng upp kläderna på duschstången och gör sedan din vanliga rutin. Efter cirka 15 minuter ska de flesta skrynklorna försvunnit.

a-ngstrykning-jpg.jpg
12. Platta med tången

Plattången är ett perfekt verktyg för små klädytor, exempelvis skjortkragen. Kontrollera vad ditt plagg är för typ av tyg för att kunna reglera värmen.  Stryktåliga material som bomull kan ha en högre temperatur och ömtåliga tyg som satin bör ha en lägre temperatur. Se även till att plattången är ren från hårstrån och produktrester.

platta-ng-jpg.jpg
13. Antiskrynkelspray

Blanda till denna mirakelspray med en del vinäger och tre delar vatten. Spraya sedan ditt plagg med sprayen och låt det lufttorka. Vips. Inga skrynklor kvar!

skrynkelborttagningsspray-jpg.jpg
14. Kastrullstrykjärn

Är du på resa eller saknar strykjärn? Skapa ett provisoriskt strykjärn av en kastrull! Koka upp vatten i kastrullen och använd sedan botten av kastrullen för att stryka plagget. Resultatet blir inte perfekt, men man ser en tydlig skillnad. 

stryka-med-kastrull-artikel-jpg.jpg
16. Torktumlare med inbyggd skrynkelborttagare

Visste du att valet av torktumlare spelar roll. Du bör ha en torktumlare med reverserande trumma (som växelvis snurrar åt olika håll) om du vill slippa stryka. 

mammasanningar-elon-2-jpg.jpg
17. Belöning på vägen

Göm godis i den rena tvätten och när du kommit en bit så får du en belöning på vägen. Se till att det är ordentligt förpackat så du inte behöver tvätta om allt. 

tva-ttstuga-hacks-hemsida-jpg.jpg

Era bästa tips!

När jag frågade efter ERA bästa tvätthacks på @mammasanningar fick jag in väldigt många bra tips. Här nedan har jag valt ut ett par av mina favoriter från er.

18. Tvättstugan kan vara ditt palats och rum för egentid. Högtalare, låst dörr och kvällen är räddad. 

19. Har du småbarn? Då kan tvättmaskinen fungera som tv-apparat när den är igång. 

20. Svåra fläckar som inte går bort? Förbehandla fläckarna med Yes och tvätta i 40 grader. Fläckarna är bortblåsta!

21. Mutning av barnen är faktiskt okej ibland. Muta barnen med en krona eller en godis per vikt strumppar – eller det som passar dig och din familj bäst.

22. Passa på att köra sluttumling av dina badlakan när du duschar så får du torka dig med varma och härliga handdukar. 

23. Gör tvätttiden till en stund där du kan umgås med dina vänner. Bjud över en vän på ostbricka och bubbel, eller det ni gillar bäst, och kör tvättstugan ihop!

24. Ha en särskild låda med ”tvättleksaker” som barnen bara får ha i tvättstugan. Då tröttnar de inte utan ser fram emot det istället. 

25. Ta tid och klocka dig själv för att se om du kunde vara snabbare än senast. Allt blir lite roligare när det blir en tävling och du kan spara tid för annat i livet som är roligare.

26. Kasta plaggen över bebis och lek tittut. 

27. Enklaste, lataste och utan tvekan bästa tipset: låt partnern göra det jobbet! 

 

————

Tycker du att de här tvättstugehacksen var smarta? Tipsa gärna dina vänner! Använd facebookknappen nedanför inlägget för att dela.

 

För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här

För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här

Skaparglädje i samarbete med Panduro
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

13 tips när barnen är sjuka

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x