13 tips när barnen är sjuka

Sjuka barn är ingen barnlek. För att underlätta för både dig och barnen under sjukdomstider har jag listat 13 tips. Allt från tips på medicinering och mat till hacks för att hålla bakterierna i schack.

1. Vätskeersättningsglass
glass-ska-rbra-da-jpg.jpg

Den här vätskeersättningsglassen, gjord på vätskeersättning och saft, motverkar uttorkning och är perfekt om barnen har svårt att få i sig normal vätskeersättning. Vilket barn säger nej till en glass liksom? 

2. Påse i kräkshinken

Ingen tycker väl det är kul att ta hand om innehållet i kräkshinken? Många frågetecken uppstår för mig i varje fall; ska jag göra detta i duschen eller toaletten? Vad blir minst jobb att städa undan? För att eliminera dessa frågor och eventuella orosmoment så trär du en påse över hinken, precis som om det vore en sopkorg. Du kan enkelt tömma innehållet och slänga det illa kvickt, utan att behöva ha för mycket kontakt med det.

3. Örngottstricket

Ha flera lager örngott på barnens kudde. När det översta är i behov av byte drar du enkelt av det och möts av ett fräscht undertill. Detta trick är även bra om det händer en liten kräksolycka i sängen och du vill att själva kudden ska hålla sig fräsch. Detta trick fungerar bra även med övriga sängkläder!

pillows-820149-1280-jpg.jpg
4. Picknikfilt i sängen

Ni vet de där picknikfiltarna som har plast under? De är perfekta att bädda sängen med för att minska riskerna för dyngsur säng när vilken vätskerelaterad olycka som helst är framme.

5. Svalkande halsontsglass

Det kan vara så otroligt svårt att få i barnen en endast sak när de är krassliga – förutom detta! Den här halsontsglassen har jag skrivit om förut, men full med c-vitamin och antioxidanter är den värd att tipsas om igen. Dessutom svalkar den väldigt skönt. 

halsglass-4-jpg-jpg.jpg
6. Lindrande halsontsklubba

Den här halsontsklubban går hand i hand med halsontsglassen ovanför. Klubban innehåller bland annat citron, ingefära, nejlika och honung som tillsammans verkar bakteriedödande, antiinflammatoriskt, förkylningsdämpande.

halsklubba-halstabletter-6-jpg-jpg.jpg
7. Medicinvägran? Locka med godis….

Har du svårt att få i barnen medicin? Själv har jag aldrig lyckats utan MLH, alltså Muta, Luras eller Hota. Det kan låta hårt, men vad ska man göra? Ett tips är att doppa en klubba i den upphällda dosen medicin och så får barnet slicka i sig medicinen. Det tar lite tid, men förhoppningsvis får barnet i sin medicinen till slut. Använd en vanlig klubba eller fixa egna klubbor enligt mitt halsklubberecept.

doppa-klubba-jpg.jpg
8. Eller god dricka….

Gör ett hål i festisen och ställ in det lilla medicinglaset. Är tveksam till om det funkar, men håll med om att det är en påhittig och kreativ idé.

medicin-jpg.jpg
9. Missa aldrig en medicindos

Se till att ha stenkoll på medicineringen. Ett enkelt sätt är att göra ett eget litet doseringsschema på flaskan. Om du direkt på flaskan så kan du och din partner lätt se när barnet senast fick sin medicin.

medicinflaska-png.png
10. Godis mot halsont

Godis mot halsont låter ju konstigt men det är faktiskt så att marshmallows kan verka lindrande mot halsont. Det är gelatinet i marshmallows som kan verka lindrande så det går lika bra med desserter som pannacotta, fromage eller mousse- sålänge de innehåller gelatin. 

mouse-bacon-2692474-1920-jpg.jpg
11. Sätt guldkant på maten

Också något för just de matvägrande sjuklingarna. Det finns många sätt att enkelt se till att maten bara ser lite roligare ut, vilket gör barnen mycket mer entusiastiska. Instagramkontot Bomedbarn har här gjort en korv-med-mos-nyckelpiga, visst är den härlig?

ska-rmavbild-2019-03-04-kl-14-41-54-jpg.jpg
12. Mat på pinne

Matvägran är en alldeles för välkänd term gällande barn, särskilt när de är krassliga. Något jag tipsat om tidigare som kan hjälpa är att sätta maten på pinne, helt plötsligt blev det väldigt mycket roligare att äta maten tyckte mina barn!

ska-rmavbild-2019-03-04-kl-14-10-35-jpg.jpg
13. Rastlösa (men fortfarande sjuka) barn

Efter en tid uppstår en viss rastlöshet och när just detta händer finns det ett kul och enkelt pyssel du kan uppehålla barnen med – gör egen supermjuk lera på bara två ingredienser, balsam och majsstärkelse. Instruktioner hittar du här.

supermjuk-lera-11-jpg-jpg.jpg

————————————————

 

Behöver du ännu fler tips? Lyssna på avsnitt fem från min och Carin Da Silvas podcast Mammasanningar-podden där vi pratar om just VABruari, sjuka småttingar men också massor annat kul! Om du är sugen på fler mattips så kan du lyssna på avsnitt sex, där det tas upp massa tips och smarriga saker.

 

Lyssna på Mammasanningar-podden här!

——————————————————-
Tycker du att de här tips och tricksen var smarta? Tipsa gärna dina vänner. Använd facebookknappen nedanför inlägget för att dela.

För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här
För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här

Skaparglädje i samarbete med Panduro
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Chokladbollspannacotta i konservburk

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x