Elmer och Knut älskar olika splitglassar. Alltså glassar som består av en blandning mellan len vanilj och söt isglass. Fram tills för några veckor sedan trodde jag inte att man kunde göra egna. Men så började min fixarhjärna gå varm. Och efter en stund hade jag listat ut hur jag skulle göra.
Allt handlar egentligen om att bygga glassen i två lager. För att göra det behöver du glassformar i två storlekar. Glas eller plastglas funkar utmärkt som formar. Den mindre varianten för vaniljkärnan och den lite större som blir isglasslagret. Glasspinnarna sätter du i vaniljlagret. Och så in i frysen med allt.
Jag använde fina hårda plastsugrör (som jag klippte till lagom storlek) som glasspinnar.
Se till att ha stark saft, annars smakar det bara vatten. Jag gjorde min dubbelt så stark som vanlig dricksaft.
Hallonsplit
Du behöver:
- 2 dl ovispad vaniljvisp
- Ca 4 dl stark blandad hallonsaft (eller annan valfri saftsmak)
Så gör du:
6 glassar
- Vispa vaniljvispen ganska hårt
- Blanda saften så att den blir stark. Jag blandade förhållande 1+2 när det enligt instruktionerna på saften stod 1+4. Alltså dubbelt så stark som jag skulle ha blandat saften
- Häll i ca 1 cm saft i formarna med större diameter
- Häll i ca 4 cm vispad vaniljvisp i formarna med liten diameter och sätt i glasspinnar
- In i frysen med alla formar tills glassen har stelnat
- Ta ur vaniljglassarna ur formarna och sätt i dem i de större formarna med hallonglass i botten
- Häll på resterande saft så att den täcker hela vaniljglassen
- In i frysen igen tills glassen har stelnat
- Voila. Klart att äta!
Sex andra goda glassar (och ett roligt glasspapper)
Turkisk pepparglass på 2 ingredienser
Nyttig avokadoglass som inte smälter
——————————————————-
Tycker du att den här hallonspliten verkar god? Tipsa gärna dina vänner. Använd facebookknappen nedanför inlägget för att dela.
För att följa Fixasjalv på Facebook: klicka här
För att följa Fixasjalv på Instagram: klicka här